Home > Kunst en Cultuur > Cube design museum Kerkrade scoort met bijzondere projecten

Cube design museum Kerkrade scoort met bijzondere projecten

Auteur: Jo Cortenraedt

De expositie LUXE? is een productie van Cube design museum in samenwerking met designjournalist Jeroen Junte. De basisgedachte was om niet alleen bijzondere objecten te tonen als voorbeeld van luxe en design. Maar ook om na te denken wat luxe individueel betekent en wat de definitie van luxe in de toekomst zal zijn.

De tentoonstelling LUXE? zorgt al vóór de opening voor uiteenlopende emoties. „Ik heb me vooral beziggehouden met de nieuwe vormen van luxe en dat gecombineerd met een aantal maatschappelijke problemen waar we nu mee te maken hebben.” Zo kijkt Jeroen Junte er tegenaan, die samen met Cube dit project heeft opgezet. Die invalshoek erkennen Hans Gubbels (directeur) en Gène Bertrand (programmamaker) van Cube ook, maar benaderen vooral dat je luxe van vele kanten kunt bekijken, en als het even kan ook nog met een knipoog. Zo is bedacht dat er naast het bijzondere en kostbare mechanische Hublot-horloge ook een horloge te zien is in braille, speciaal voor slechtzienden. „Want dat is voor die mensen meer luxe dan een Hublot,” vertelt Gène Bertrand. „Luxe is dus een heel breed begrip.” En jawel, er is straks ook een heuse seksrobot te zien. „Voor sommige mensen kan dat in de toekomst een luxe worden,” zegt Hans Gubbels met een lichte grijns. „Dat is het leuke van deze tentoonstelling: luxe wordt veel breder getrokken dan alleen kostbare producten. Je kunt daar heel creatief mee omgaan.”

GREEN EGG
En dat gebeurt met deze tentoonstelling in Cube, die royaal van omvang is en over twee etages is uitgespreid. Vele objecten zijn er te zien in Kerkrade en vaak worden bewust bepaalde producten naast elkaar geëtaleerd. Bijvoorbeeld de luxe Big Green Egg-barbecue naast een 3D-printer die in de toekomst voeding zou kunnen maken. „Is het dan een luxe om met zo’n chique Green Egg aan de slag te gaan, of juist met zo’n futuristische printer?”, vraagt Bertrand zich af. „Wij stellen de vragen maar geven niet de antwoorden,” zegt Gubbels. „We reiken wel allerlei handvatten aan waardoorde bezoeker zo breed mogelijk geïnformeerd kan nadenken over z’n eigen voorkeuren en prioriteiten.” Dat is ook het idee van Jeroen Junte. „Waarschijnlijk gaan de bezoekers straks niet alleen met een hoop indrukken maar ook met een hoop vragen naar huis. Dat is alleen maar interessant, want een aantal van die vragen zullen we als mens in de nabije toekomst moeten zien te beantwoorden.”

VAKMANSCHAP
De liefhebbers van de luxe producten in de traditionele zin, zoals mooie horloges, juwelen en handtassen − met de uitleg van Marie-Louise Martens −, een bijzondere custom made bigtwin motor − met Huub Stapel als connaisseur − dat alles is in het eerste gedeelte van de expositie te zien. Dan gaat het om vakmanschap, om intrinsieke waarde, authenticiteit en schaarste. En van daaruit gaat de reis meer en meer over naar de toekomst, waarbij niet alleen deze kwaliteitsproducten als luxe zullen worden gezien, maar ook uitvindingen die een antwoord op actuele vragen kunnen geven. De expositie transformeert dan gaandeweg naar een meer filosofische invalshoek aan de hand van concrete voorbeelden. „Dan komt bijvoorbeeld ook de kweek hamburger van de universiteit van Maastricht aan bod, als metafoor voor vraagstukken als de voedselschaarste en gezondheid,” vertelt Gubbels. In dat toekomstbeeld, en dat is niet ver weg, past ook de Google translate-bril. Allemaal ontwikkelingen die een grote impact kunnen gaan hebben op het maatschappelijk leven. Daarom lijkt de expositie LUXE? in eerste instantie een ontspannen kijkervaring, maar wordt die gaandeweg een futuristisch avontuur dat minder ver weg is dan het lijkt.

SAMENWERKING MET NEW YORK
De expositie LUXE? is een typisch voorbeeld van een project waarmee het Kerkraadse museum, dat samen met Columbus en Continium het Museumplein vormt, zich weet te onderscheiden. Niet alleen in de regio, ook daarbuiten. „Ik praat niet over Amsterdam, maar als we bijvoorbeeld in Maastricht of Eindhoven zouden liggen als designmuseum, dan was het een stuk gemakkelijker om bezoekers te trekken,” zegt Hans Gubbels. „Want daar komen nu eenmaal meer mensen. Maar wellicht daagt onze ligging ons uit tot bijzondere initiatieven die opvallen. Met 160.000 bezoekers in 2017 hebben we het bepaald niet slecht gedaan en stap voor stap willen we verder groeien.” Hij kijkt nu al uit naar een grote expositie volgend jaar onder de noemer Nature and design die samen wordt ontwikkeld met het bekende Cooper Hewitt designmuseum in New
York. „Het feit dat een dergelijk huis dit met ons wilt opzetten, geeft aan dat we serieus worden genomen en goede dingen doen. Het wordt spannend want op 10 mei is een gelijktijdige opening gepland in New York (’s middags) en Kerkrade (’s avonds). Maar we willen eerst van LUXE? een succes gaan maken.”


Programmamaker Gène Bertrand en directeur Hans Gubbels van Cube design museum Kerkrade.

Fotografie: Richard Stark
_______________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu