Home > Kunst en Cultuur > André Rieu: ‘Ik heb er nog altijd heel veel plezier in’

André Rieu: ‘Ik heb er nog altijd heel veel plezier in’

Een wereldster die op 1 oktober 75 jaar wordt. De Maastrichtse violist en dirigent die al jaren successen aaneenrijgt, maar daar ook lang voor heeft moeten knokken om zo ver te komen. De tank met energie is nog lang niet leeg.

Chapeau volgt André Rieu al vanaf de beginjaren en maakt nu met hem de balans op. Een tussenbalans wat hem betreft. Hij steekt het niet onder stoelen of banken dat hij weldra de gerespecteerde leeftijd van 75 jaar bereikt. Maar het is voor hem geen signaal om dan toch maar met pensioen te gaan.

Dat woord alleen al krijg je waarschijnlijk niet uit je keel.

„Ik heb niks met pensioen. Iedereen die daar naar uitkijkt, gun ik het van harte. Maar voor mij is muziek mijn leven, samen met mijn gezin, mijn orkest en mijn medewerkers. Ik ben dankbaar dat ik het nog kan opbrengen en ik denk dat het ook goed voor je is als je nog zo lang mogelijk actief blijft.”

Het intensief sporten is daar ook voor bedoeld, om nog op het podium te kunnen blijven staan.

„Het is sowieso goed om te sporten. Dat heb ik altijd al gedaan. Vroeger speelde ik bijvoorbeeld tennis. De laatste jaren volg ik een nauwgezet programma met mijn trainer Ruud om onder meer krachttraining te doen. Want als je ouder wordt, verlies je spiermassa. Dat kun je zo veel als kan tegengaan met dat soort trainingen. Anders is het ook niet vol te houden om een hele avond op het podium te staan.”

BIOLOGISCH

Ook je voeding heb je helemaal aangepast.

„Ja, ook op dat gebied ben ik bewuster gaan leven. Ik volg een bepaald eetpatroon met bijvoorbeeld voldoende eiwitten en vooral ook veel groenten, maar dan onbespoten. Want ik vermoed echt dat al die chemische middelen op de groenten in de winkel niet goed voor je zijn. Dat is ook de reden dat we thuis zelf groenten zijn gaan telen met hulp van de tuinman. Dat is echt een hobby geworden en ik merk dat die biologische groenten uit eigen tuin ook nog eens veel meer smaak hebben.”

Koken is een ontspanning geworden.

„Dat kun je wel zeggen. Vroeger kookte Marjorie altijd en nu doe ik dat, als ik thuis ben tenminste. Het is voor mij inderdaad een ontspanning. De keuken is er helemaal op ingericht om me uit te leven.”

Veel mensen vinden dat wijn hoort bij lekker eten, maar voor jou niet meer.

,,Nee, ik ben nogal consequent in dingen en toen mijn trainer zei dat alcohol de spiermassa afbreekt, ben ik ermee gestopt, want ik train juist om die spieren te verstevigen. Ik mis de alcohol niet, ik heb nog altijd even veel plezier in mijn leven.”

Chapeau los exemplaar

VERDER LEZEN?

Je leest de volledige reportage nu in de nieuwste editie van CHAPEAU magazine. Bemachtig jouw exemplaar bij een van de verkooppunten of word abonnee en ontvang CHAPEAU magazine zes keer per jaar thuis!

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

Lees nu

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.