Kunst en Cultuur

Op 28 juni brengt Anneleen Lenaerts Wenen naar Maastricht

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Balázs Delbó

Op dinsdagavond 28 juni wordt het jaarlijkse TEFAF-concert gehouden in de St. Janskerk in Maastricht. Met een speciaal tintje: de opbrengst gaat voor een deel naar een fonds voor musici uit Oekraïne. Het concert wordt gegeven door Anneleen Lenaerts, eerste harpiste van de Wiener Philharmoniker en sinds kort columniste van Chapeau. We spraken haar in Wenen (rond het beroemde Nieuwjaarsconcert) en Maastricht, waar zij les geeft aan het conservatorium.

Het was op die 1ste januari van dit jaar toch feestelijk in de Musikverein in Wenen, tijdens het beroemde Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. In tegenstelling tot het jaar ervoor mocht er weer publiek in de zaal, zij het maar 1.000 in plaats van 1.700 mensen. Allemaal geboosterd, getest en voorzien van een ffp2-mondkapje. In die periode was in Nederland nog alles dicht. Weliswaar bleef de champagnebar in de Musikverein gesloten, ook al vanwege de corona-maatregelen, maar de prachtige muziek van dit toporkest ging bij iedereen in de gouden zaal door de aderen. De woorden van dirigent Daniel Barenboim aan het einde, dat de wereld twee jaar lang door een gruwelijke tijd was gegaan, maakte indruk. Toen nog niet beseffend wat er daarna nog in Oekraïne stond te gebeuren.

Het wereldwijd meest bekeken klassieke concert, dit jaar op televisie in 92 landen, is een fenomeen op zich. Kaarten ervoor kopen is nagenoeg niet mogelijk, het zijn vooral intercultuurnationale genodigden en abonnementhouders die zich gelukkig mogen prijzen. Als je dan toch een van de aanwezigen mag zijn, is er sprake van historisch besef. Drie dagen tevoren was dat al zo bij de generale repetitie, in een lege zaal, en met een orkest dat dan nog in vrijeijdskleding het repertoire afwerkt. Onder hen eerste harpiste Anneleen Lenaerts (1987), ondanks haar nog jonge leeftijd toch al ruim tien jaar deel uitmakend van dit toporkest, een van de top-3 van de wereld.

De uit Peer (boven Hasselt) afkomstige harpiste is gewend om op de beste podia te spelen, in Wenen zowel in de Musikverein als in de Staatsoper. Ook is ze regelmatig met het orkest op tournee, zoals afgelopen februari nog in de Carnegie Hall in New York. Daarnaast speelt ze ook nog als solomuzikant (met en zonder ensembles) in bekende internationale concertzalen, van Zuid-Amerika tot Japan. En alsof de agenda nog niet vol genoeg is, reist ze ook nog om de paar weken via Düsseldorf naar Maastricht, om haar eigen harpklas te doceren aan het conservatorium.

„Het Nieuwjaarsconcert is altijd heel bijzonder, juist omdat je dan voor een miljoenenpubliek speelt”, zo vertelt ze na afloop van het concert in een typisch Weens etablissement. „Niet dat het ons nerveus maakt, maar het zorgt voor een gezonde spanning en het is ook een eer.”

Vanwege die jaarlijkse traditie is het niet vreemd dat menigeen denkt dat de walsen die dan vooral het repertoire vullen, synoniem zijn voor de muziek van de Wiener Philhar-moniker. „Enerzijds wel, omdat die muziek echt bij ons past en bovendien lastiger te spelen en te dirigeren is, dan op het eerste oog gedacht wordt. Maar bij andere concerten door het hele jaar heen spelen wij een heel uiteenlopend repertoire van zowat alle grote componisten. Dus zeker niet enkel walsen.”Interessant is dat het Nieuwjaarsconcert in Wenen in werkelijkheid drie keer gespeeld wordt, namelijk ook al op 30 en 31 december, eveneens voor publiek. „Maar in feite is dat een aanloop naar hét concert op 1 januari. Dat is toch de finale, daar leef je naartoe.” De sfeer in de schitterende zaal is bijna profaan. De mensen komen om van de muziek te genieten maar ook om samen een traditie te beleven, waarbij de gemeenschappelijke wens voor een goed jaar zorgt voor een unieke verbinding. Dat iedereen tot in de puntjes gekleed is, dat spreekt zeker die dag voor zich in de Oostenrijkse hoofdstad, waar stijl nog in de cultuur gebakken zit. „Wenen is echt een muziekstad, het leeft, je voelt het overal. Als musicus is dat heel plezierig, het voelt als een warm bad.”

Het TEFAF-concert op 28 juni is voor Anneleen Lenaerts deels een herhaling. In 2020 gaf ze in dat kader ook al een concert in de St. Janskerk aan het Vrijthof. „Alleen hebben toen heel wat mensen op het laatste moment afgezegd omdat die dag de coronapaniek uitbrak. De dag erna werd bekend dat TEFAF eerder dicht ging. Het was een merkwaardige sfeer. Ik wist toen nog niet dat dit voor een hele periode mijn laatste concert zou zijn. Al hebben we gelukkig in Wenen met een strikt testprogramma toch nog vrij vroeg het concertprogramma onder restricties kunnen oppakken.”De Belgische harpiste, die in Maastricht een thuisgevoel ervaart, zal die avond in juni stukken uit haar nieuwe cd Vienna Stories spelen. Ze is verguld met het initiatief van TEFAF om aan het concert een benefietactie te koppelen, namelijk voor een speciaal fonds voor Oekraïense musici. „Mijn gedachten gaan naar hen uit en al hun landgenoten. Dit is het minste gebaar dat we kunnen maken.”

Tickets www.theateraanhetvrijthof.nl

TV-documentaire L1 TV zendt in april een aantal keren een documentaire uit over Anneleen Lenaerts, opgenomen in Wenen en Maastricht.

Uitzendschema documentaire ‘Topharpiste in Wenen’ op L1 TV maandag 18 april 11:00 u , 15:00, 18:30, 23:00/zondag 12 juni 18:00, 19:00, 21:00 /maandag 13 juni 13:30, 14:30, 16:30/ woensdag 15 juni 13:30, 14:30, 16:30, 21:00 /vrijdag 17 juni 13:30, 14:30, 16:30, 21:00

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Gerelateerd nieuws