Home > Kunst en Cultuur > Venlose muurschildering D’n Huzaar wordt kunstbehang

Venlose muurschildering D’n Huzaar wordt kunstbehang

Wethouder Cultuur van Venlo, Marij Pollux, krijgt zondag een bijzondere rol behang overhandigd van kunstenaar Peter Hoijmakers (Belfeld 1968). Het behangdessin bestaat uit ruiterfiguurtjes, aan het uniform herkenbaar als huzaren uit de tijd van Napoleon Bonaparte. Venlonaren herkennen het ongetwijfeld van de iconische muurschildering die de kunstenaar in 2014  aanbracht op het oude gebouw van museum van Bommel van Dam. Hoijmakers liet zich daarvoor inspireren door een speelgoedruitertje en behang in stijlkamers van oude paleizen. Een verwijzing naar de vermeende intocht van Napoleon op de Parade en de lange aanwezigheid van huzaren in Venlo.

Na de aankondiging van de nieuwe plannen voor het oude museumgebouw werd duidelijk dat de muurschildering van Peter Hoijmakers waarschijnlijk niet behouden zou blijven. De gemeente Venlo maakte een kleine uitsnede voor in het gemeentelijk depot, maar zocht ook naar een creatief concept dat de schildering een nieuw leven kon geven. Daarop werd museum van Bommel van Dam gevraagd mee te denken over de toekomst van het kunstwerk. “De muurschildering bevond zich op een prominente en drukbezochte plek. Het was een kunstwerk van ons allemaal geworden. Om het niet volledig verloren te laten gaan, initieerden we een kunstbehang. Hiermee zijn we teruggegaan naar de inspiratie van de kunstenaar en houden we het werk in ere”, aldus curator Sjors Bindels van museum van Bommel van Dam. Het behang bestaat uit een gelimiteerde oplage van 24 rollen à 230 euro per stuk (10 x 0.53 meter) zal verkrijgbaar zijn in de museumshop.

Zondag 12 maart vanaf 15.30 uur wordt het kunstbehang onder de naam D’n Huzaar (2014 – 2022) officieel gepresenteerd in de ontvangsthal van museum van Bommel van Dam. Tijdens de presentatie komen curator Sjors Bindels, wethouder Marij Pollux, kunstenaar Peter Hoijmakers en stadschroniqueur en -dichter Sef Derkx aan het woord.

Keulsepoort 1, Venlo (NL) – vanbommelvandam.nl

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.