Bonnefanten doet ontdekking op TEFAF
Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft een bijzondere ontdekking gedaan op TEFAF. Daar staat een klein houten beeld bij een Newyorkse kunsthandelaar, die het omschreef als een werk van een onbekende Duitse kunstenaar uit de 17e eeuw.
Maar specialisten van Bonnefanten ontdekten dat het toegeschreven kan worden aan de fameuze Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert (1460 – 1530). Daarop is Stijn Huijts, artistiek directeur Bonnefanten, in onderhandeling gegaan met Blumka Gallery. Met steun van de Vereniging Rembrandt werd het mogelijk om het beeldje aan te kopen. Huijts wil de prijs nog niet bekendmaken, maar waarschijnlijk gaat het al gauw over enige honderdduizenden euro’s gezien de marktwaarde van het werk van Van Steffeswert.
Het gaat om een uit buxushout gesneden beeldje van een rijk aangeklede dame.
Huijts schakelde oud Bonnefanten-conservator Peter te Poel in, de autoriteit op het gebied van middeleeuws houtsnijwerk, die het beeldje na zorgvuldige bestudering toeschrijft aan Jan van Steffeswert. Te Poel baseert zich daarbij op typische stilistische kenmerken, die onder andere te zien zijn bij de Knielende Maria Magdalena (ca. 1525) in de Bonnefantencollectie en de Heilige Maria Magdalena (ca. 1520-25) in de Sint-Matthiaskerk in Maastricht, beide vervaardigd en gesigneerd door Van Steffeswert.
Met dertien unieke werken bezit Bonnefanten de grootste collectie werken van Jan van Steffeswert in Nederland.