Home > Kunst en Cultuur > Manons Kunst & Cultuur > Groene en culturele verbindingen

Groene en culturele verbindingen

Deze week bezocht ik een lezing en tentoonstelling in Centre Céramique over de visie van Jo Coenen en Luc Soete op een nieuwe spoorovergang én een participatiebijeenkomst over de toekomst van de voormalige ENCI fabriek georganiseerd door Limburg Real Estate, de nieuwe eigenaar van ENCI. Burgers worden uitgenodigd hun stem over beide stadsvernieuwingstrajecten in Maastricht te laten horen. Er liggen mooie kansen om natuur, cultuur en stad met elkaar te verbinden.

De groene loper van Maastricht ligt er al jaren wat verloren bij. Vanuit het historische centrum moet je behoorlijk je best doen het nieuwe staddeel te bereiken, want tussen Maas en Groene loper bevindt zich een ijzeren kolos; het treinspoor. Wil je erover of onderdoor dan ben je veroordeeld tot een duister tunneltje of een spoorwegovergang met archaïsch ogende spoorbomen. Hoeveel mooier en groener dit deel van de stad kan worden, laten de schetsen van Jo Coenen in de tentoonstelling ‘Van OVER HET SPOOR naar BOVEN HET SPOOR’ zien. Samen met econoom Luc Soete ontwikkelde Coenen deze plannen ongevraagd en op eigen initiatief. Het spoor wordt in hun visie gedeeltelijk ondertunneld, nieuwe groene overgangen ontstaan en het station krijgt twee gezichten: een naar het centrum en een naar de Groene loper. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen met een formulier hun instemming en commentaar geven.

Je mening geven over de toekomst van de voormalige ENCI fabriek op de Sint Pietersberg kon tijdens een participatiebijeenkomst die georganiseerd werd door de nieuwe eigenaar van het fabrieksterrein Limburg Real Estate. Hier zijn Mecanoo Architecten en Rademacher de Vries Architecten gevraagd een visie te ontwikkelen. Niet de minsten, dus dat zit wel goed, was mijn eerste reactie. Toch vrees ik voor een zoveelste wijk met te veel stenen en te weinig groen. Alhoewel cultuur, onderwijs & onderzoek, groen ondernemerschap, herontwikkeling van bestaande gebouwen en verbinding tussen natuurgebied en fabrieksterrein de sleutelwoorden zijn, zijn de plannen verder nog behoorlijk vaag. Daarom heb ik mijn stem laten horen over de kansen om cultuur en natuur hier inhoudelijk met elkaar te verbinden. Niet alleen kijken naar het aangrenzende Natura 2000 gebied, maar er met behulp van de reeds aanwezige cultuur en historische gebouwen ook echt betekenis aan geven. Via de website van LRE kun je laten weten hoe de toekomst van deze uniek plek er volgens jou uit zou moeten zien.

Tentoonstelling ‘Van OVER HET SPOOR naar BOVEN HET SPOOR’ t/m 26 november in Centre Céramique
Toekomstvisie ENCI – l-r-e.nl

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.