Home > Kunst en Cultuur > Manons Kunst & Cultuur > In slaap vallen met de stem van Job Cohen

In slaap vallen met de stem van Job Cohen

Achter de schermen zijn musea, theaters en filmhuizen druk in de weer om ons weer te ontvangen. Ik kan niet wachten. Maar tot die tijd doe ik nog aan thuis-culturen. Vooral boeken en films. En ik heb het luisterboek ontdekt. Ideaal voor in de hangmat, ’s avonds voor het slapen gaan of tijdens die (echt noodzakelijke) autotrip.

Ik ben van het papieren boek. Noem me ouderwets, prima, maar ik hou er gewoon van. Meestal lees ik er meerdere door elkaar. Stukje hier, stukje daar, afhankelijk van mijn stemming. Maar toen onlangs mijn eigen boeken door Storytel als luisterboek werden uitgegeven, moest ik dat medium toch écht ontdekken van mezelf. En ja, toen gebeurde het: ik vond het leuk! Er staat veel op mijn digitale boekenplank te wachten, maar eerst luister ik ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik helemaal af. Wat een verhaal!

‘Wees onzichtbaar’ geeft je als lezer (en luisteraar) een kijkje in de Bijlmer van de jaren ‘80. Een wereld apart, waar je als buitenstaander geen weet van hebt. Als galeriehouder was ik er eind jaren ’90 eens op bezoek bij een Afrikaans kunstenaar. Met hem bezocht ik in de kelder een kerkdienst, zo een waar zelfs een houterige Hollander van gaat swingen. Maar een bezoekje aan de Bijlmer is natuurlijk niet hetzelfde als leven in de Bijlmer. Ooit gebouwd als vooruitstrevende wijk, zie je de Bijlmer in ‘Wees onzichtbaar’ langzaam veranderen in een getto vol criminaliteit en junks.

De jonge Turkse Metin woont er met zijn vader (een ware tiran), zijn moeder (die langzaam emancipeert) en zijn zusje. De woorden en zinnen van Murat Isik beschrijven zo prachtig hoe dit gevoelige kind zijn omgeving vol gevaren ervaart. Thuis, op school en rondom de flat. Overal is het onveilig. Zelden lees (in dit geval hoor) ik zulke mooie metaforen. Je ziet het voor je en voelt met hem mee.

En dan die voorlezer: Job Cohen. De eerste keer dat ik hem live hoorde was in de jaren ’90 bij de opening van mijn galerie in Maastricht. Hij zei mooie dingen over kunst en vrouwen met ambitie. Maar ik luisterde vooral naar zijn stem. Rustig, duidelijk en met een perfect ritme. En nu geniet ik dus weer. Als oud-burgemeester van Amsterdam past hij ook bij dit Bijlmer-verhaal. Je hoort dat hij er vertrouwt mee is. En zo luister ik dus dag in dag uit naar ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik en val ik uiteindelijk met de rustgevende stem van Job Cohen in slaap. Om de volgende dag een klein stukje terug te spoelen.

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.