Home > Kunst en Cultuur > Theater aan het Vrijthof lanceert eigen jubileumbier: ’t Ginneräölke

Theater aan het Vrijthof lanceert eigen jubileumbier: ’t Ginneräölke

Een bijzondere dag voor het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Het is vandaag op de kop af dertig jaar geleden dat de schouwburg feestelijk geopend werd door de voormalige Maastrichtse burgemeester mr. Philip Houben. Bij wijze van openingsact presenteerde hij een avondvullende voorstelling met eigen teksten, conferences en liedjes gecomponeerd door Tonny Eyk.

De zogeheten Uit Probeer Avond – een eerbetoon aan alle negenentwintig ‘Gulle Gevers’ (de sponsors) van destijds en daarmee de dertigste verjaardag van het theater – wordt deze week herdacht met de introductie van een speciaal jubileumbier. Het eigen biertje, een IPA dat de naam ’t Ginneräölke (Maastrichts voor ‘Het Generaaltje’) heeft meegekregen, is gebrouwen door Stadsbrouwerij Maastricht.

De naam verwijst naar het Generaalshuis, het voorste deel van het Theater aan het Vrijthof, dat – zoals de naam al aangeeft – prominent gelegen is aan een van de bekendste pleinen van Nederland. ’t Ginneräölke is tevens een speelse verwijzing naar generaal Dibbets, de commandant van de vesting Maastricht, die het markante gebouw in 1825 kocht en er ook zijn intrek nam.

De afgelopen dertig jaar betraden duizenden artiesten het podium van het theater en namen honderdduizenden bezoekers plaats in de theaterzalen. Ook vonden er verschillende verbouwingen plaats: van de theaterzalen tot aan de foyers en de backstage ruimtes. Eén ding bleef in al die jaren gelijk: Het Generaalshuis, het gebouw waarin het theater gevestigd is en dat de markante entree van het theater vormt.

Ook het lidwoord ’t komt allerminst uit de lucht vallen. ,,Niet alleen omdat het veel voorkomt in het Maastrichts dialect, maar ook omdat de ‘t’ het logo van ons theater is. Behalve de betekenis van Generaal heeft Ginneraol, waar Ginneräölke een verkleinwoord van is, nog twee betekenissen. Het betekent namelijk ook ‘Generale (repetitie)’. Een term die juist in de podiumsector veel betekenis heeft, want er is weinig zo spannend als de ‘Ginneraol’, waarna het stuk zijn première gaat beleven. De derde betekenis van Ginneraol is ‘(in het) algemeen’. Het bier dat we kozen als jubileumbier moest feestelijk zijn, maar ook voor iedereen geschikt. Dat laatste is gelukt.”

Volgens Tom de Lepper, directeur en eigenaar van de Stadsbrouwerij Maastricht, is ’t Ginneräölke gezien zijn smaak een bier voor iedereen. ,,Het bier is een IPA en daarmee geschikt voor zowel beginnende als gevorderde bierliefhebbers. Hop is de grote smaakmaker. Hierdoor is het zowel bitter als fruitig.”

Bij het brouwen van ’t Ginneräölke zijn maar liefst vijf verschillende hopsoorten gebruikt. ,,Het is fris en makkelijk te drinken. Maar gezien het aroma van tropisch fruit en aardse tonen als dennen is het bier een waar avontuur voor de liefhebber. Het alcoholvolume bedraagt 7 procent, waardoor het niet te sterk is en een echte allemansvriend.”

Volgens Peter Noten, programmeur Cabaret, Musical, Show en Theaterconcert van het Theater en zelf een groot bierliefhebber, is het Theater aan het Vrijthof tot dusverre het enige Nederlandse theater met een eigen bier. De ‘eigenheid’ is onder meer gegarandeerd door het feit dat de voltallige staf van het theater een stem heeft gehad in de bepaling van de uiteindelijke smaak van ’t Ginneräölke.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.