Kunst en Cultuur

Kunstenfestival Watou: over de kracht van mededogen

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Een rit naar het verre Watou, het Belgische kunstdorpje pal op de Franse grens, loont in deze vakantieperiode meer dan de moeite. Op het 36e Kunstenfestival Watou vormen dichters, schrijvers, kunstenaars en andere creatieve geesten een uitzonderlijke ontmoetingsplaats. Ze leven bij de gratie van verdeeldheid en conflict, terwijl ze anderzijds mee vorm geven aan een betere samenleving. Ze laten je stilstaan en reflecteren waardoor je menselijk fatsoen en mededogen alleen maar kan groeien in deze verwarde tijd. 

Naar goede gewoonte loopt het kunstenparcours langs elf locaties, waar niet minder dan zo’n veertig internationale  kunstenaars en dertig dichters bestaand of nieuw werk presenteren. Noteer namen van dichters als Joke van Leeuwen, Gerrit Kouwenaar, Anne van Amstel en Leonard Nolens. En smaak Fred Eerdekens, de Hasselaar die kijkt hoe taal zich tot de wereld verhoudt. Sta even stil voor het bevreemdend werk van de beeldende kunstenaars  Anno Dijkstra,  Alet Pilon en Moniek Toebosch.  Maar zeker ook voor Rik Meijers en Roy Villevoye, beiden afkomstig uit Maastricht. Vooral Villevoyes wassen ‘Reset – Hitler’- figuur lokt veel discussie uit.

Op dezelfde locatie, de Douviehoeve, vormt Patti Smith de eregalerij. Het is slechts een greep uit het brede aanbod, want we hebben het nog niet eens gehad over het festivalhuis, de ‘poezienema’ en de talrijke ontmoetingen met de auteurs.

Het volledige programma is terug te vinden op www.kunstenfestivalwatou.be 

Laten we trouwens vooral niet vergeten dat Watou ook anderszins een dorpje van ‘hoge gisting’ is. Er zijn twee brouwerijen en een sterrenrestaurant: ‘t Hommelhof

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws