Home > Kunst en Cultuur > Maastricht pookt het vuur voor het Songfestival flink op

Maastricht pookt het vuur voor het Songfestival flink op

Een professionele actie van MECC Maastricht om zich als eerste kandidaat te stellen voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020. Daar waar Limburgers veelal opvallen door bescheidenheid, die niet altijd even goed uitkomt, trok de directie van MECC Maastricht nu de stoute schoenen aan door al geruime tijd voor de finale in Tel Aviv een plan uit te broeden om zich kandidaat te stellen bij winst voor Nederland.

En daardoor kon het gebeuren dat meteen na die uitslag de kandidatuur officieel de deur uit kon worden gedaan. Een daadkrachtig optreden van algemeen directeur Rob van de Wiel en zijn team. Met als gevolg dat Maastricht nu overal in de landelijke media genoemd wordt als serieuze kandidaat. Het is alvast 1-0 voor de Limburgse hoofdstad.

Terecht wordt gebruikgemaakt van steekhoudende argumenten zoals ‘de meest Europese stad in Nederland’ en ‘de stad van het Verdrag’.  Te lang heeft Maastricht het Verdrag (van 1992, waarin de Europese eenwording werd geregeld) laten liggen en er qua branding nauwelijks iets mee gedaan. Gelukkig is dat nu aan het veranderen, het werd tijd.

Niet alleen werd die Europese top (eind 1991, voorafgaand aan de ondertekening van dat verdrag) uitstekend georganiseerd, ook andere evenementen van internationale faam komen in Maastricht tot bloei, zoals de internationale kunstbeurs TEFAF en natuurlijk ook de Vrijthof-concerten van André Rieu, waar inmiddels 140.000 mensen uit meer dan 80 landen op af komen elk jaar.

Ik heb in de indruk dat André Rieu en zijn team de kandidatuur van het MECC enthousiast zullen gaan steunen, hetgeen niet onbelangrijk is want als er iemand weet, hoe je grote muziekevenementen moet organiseren, dan is hij het wel. En we hebben ook nog Jan Smeets van Pinkpop achter de hand om eventueel bij te springen.

Kortom, het Songfestival zou perfect passen in de branding van Maastricht. En dan zal blijken dat je je beste en meest bekende iconen zoals TEFAF, André Rieu en Het Verdrag, moet gebruiken om je internationaal te profileren. Vervolgens kun je alle bezoekers en kijkers vertellen dat de stad en de regio nog veel meer te bieden hebben. De universiteit, de ‘health care’, het groene Heuvelland,  enzovoorts. Die kunnen dan fijn meeliften. En dan is het toch handig dat er een vliegveld ligt, anders wordt het wel héél lastig.

Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld, het is geen hogere wiskunde. Kwestie van samen de schouders eronder. Het lijkt erop dat dit deze keer zal gebeuren.

Maar goed, niet te vroeg juichen. Bij de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa hebben we geleerd dat de wegen in politiek Den Haag soms nogal ondoorgrondelijk zijn en ongetwijfeld komt er vanuit de Randstad ook nog een flinke lobby richting de omroepen in Hilversum op gang. Maar anderzijds roepen nu partijen als de VVD en het CDA dat het niet per se de Randstad hoeft te worden. Hopelijk is dat geen verkiezingstaal, maar menen ze het echt, en krijgt Maastricht een serieuze kans.

In ieder geval is de eerste klap uitgedeeld, en die is een daalder waard.

Chapeau!

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.