Preview Maastricht Museum in voorprogramma Museumnacht
Tien uur voor de start van Museumnacht Maastricht krijgt de pers vrijdag 14 april een kijkje achter de schermen bij Museum Maastricht in het Centre Céramique.
„Over de komst van een museum voor de stadsgeschiedenis van Maastricht is lang gepraat, maar we gaan nu echt starten,” zegt de directeur van Centre Ceramique Wim Hupperetz. „Een lang gekoesterde wens”, noemt wethouder Frans Bastiaens het museum, dat de Maastrichtenaren verder moet gaan verbinden.
In zijn toespraak voor de ongeveer honderd genodigden vertelt Hupperetz hoe de preview past binnen de visie van het Museum Maastricht. „Het museum op de eerste verdieping is nog niet af. Het biedt letterlijk ruimte die nog ingevuld kan worden met ‘verhalen’ die we gaan ‘ophalen’ bij de inwoners van Maastricht. Best spannend voor onze medewerkers, want culturele instellingen zijn traditioneel in zichzelf gekeerd. Ik zie een museum als middel voor dialoog tussen verschillende doelgroepen.” Er ligt straks een enquêteformulier klaar voor de bezoekers, met de vraag verhalen over Maastricht te delen die daarmee kans te maken op een plek in het museum. „We bouwen het samen uit. In de vaste tentoonstelling of door wisselexposities kan bijvoorbeeld het verhaal van het Verdrag van Europa, de cementindustrie, de kerkelijke geschiedenis nog verder uitgewerkt worden.”
Ook Voorzitter Jaques van Rensch van Oudheidkundig Genootschap LGOG is opgetogen over de manier waar op de voorwerpen uit de LGOG-collectie zijn uitgestald in Museum Maastricht. „Eigenlijk is het heel vreemd dat de oudste stad van Nederland nog geen museum zoals dit had over haar eigen geschiedenis.” LGOG heeft topstukken aangeleverd die zijn uitgestald in vitrines in allerlei afmetingen. De voorwerpen worden belicht in teksten, maquettes, en video’s maar ook in een nagebouwd aardewerkatelier. Zo maak je een tijdreis door 7000 jaar geschiedenis en leer je dat Maastricht niet voor niets ‘een stukje buitenland in Nederland’ wordt genoemd. Topstuk is de Keltische muntschat van Amby. Maar er is ook materiaal aangeleverd uit de vuursteengroeve van Rijckholt, gemeente Eijsden.
Architect Jo Coenen heeft meegedacht over de nieuwe functie van het gebouw dat hij als bibliotheek heeft ontworpen. „De kracht van het gebouw zit in de transparantie. Dat maakt het tot een laagdrempelige ontmoetingsplek in de stad en dat willen we natuurlijk zo houden”, vertelt Hupperetz. „Er komen bijvoorbeeld geen poortjes bij de ingang, alleen een ‘kassabalie’. Verder leiden witte lamellen de bezoeker door de ruimtes die hun open karakter hebben behouden.
Coffeelovers op de eerste etage is verhuisd naar de begane grond. Met de vleugel ‘annex’ waar hetzelfde horecabedrijf huisde is een verbinding gemaakt zodat het als ruimte voor wisseltentoonstellingen van Museum Maastricht kan dienen. Er wordt voorlopig nog verder gebouwd aan Museum Maastricht en bezoekers kunnen dat proces volgen met een gratis kijkje achter de schermen. Eind juni opent er een tentoonstelling over de Franse belegering van de stad in 1673. Vanaf dan moet betaald worden voor de toegang tot Museum Maastricht.
14 april kunnen bezoekers van de Museumnacht Maastricht zich er al laten verrassen. Tussen 19.00 en 24.00 uur is Centre Céramique geopend en is in het hele gebouw van alles te zien en te beleven. Een kleine greep uit het programma: de tentoonstelling van de Maastrichtse fotograaf Frans Grummer (1955-1966) met bijpassende nostalgische muziek, een pop-up atelier van Fashionclash en een expositie van studenten van Zuyd Hogeschool waarin duidelijk wordt wat er allemaal bij komt kijken om een tentoonstelling begrijpelijk te maken voor kinderen.
Voor het hele programma van Museumnacht Maastricht: museumnacht maastricht.nl