Home > Kunst en Cultuur > Foto-expositie ‘Kompelkoppen’: eerbetoon aan Belgisch-Limburgse mijnwerker

Foto-expositie ‘Kompelkoppen’: eerbetoon aan Belgisch-Limburgse mijnwerker

In de ZLDR Luchtfabriek in het Belgisch-Limburgse Heusden-Zolder is tot 31 december de foto- expositie Kompelkoppen van Stephan Vanfleteren (1969) te zien. De gerenommeerde Belgische fotograaf portretteerde 75 mijnwerkers die gewerkt hebben in de Limburgse steenkoolindustrie in hun oude werktenue en in hun voormalige werkomgeving. In de reeks graaft  Vanfleteren met zijn camera als het ware in de ziel van de mijnwerker en beeldhouwt hij zijn onderwerp met intense contrasten en subtiele grijswaarden. Naast portretten van karaktervolle koppen, diverse nationaliteiten, groepsfoto’s, stillevens is er ook een hedendaagse en abstracte filmprojectie te zien van film- en geluidskunstenaar Stef Van Alsenoy. Hij presenteert daarin authentieke geluidsfragmenten in een unheimliche soundscape.

Dit najaar is het 30 jaar geleden dat de steenkoolmijn van Zolder, als allerlaatste van de Benelux, haar deuren moest sluiten. Het einde van een industrieel tijdperk. De gemeente Heusden-Zolder en cultuurcentrum Muze herdenken deze sluiting met het interdisciplinaire sociaal-maatschappelijk kunstproject Mijn|Kracht waar Kompelkoppen de finale van is. Muze is gevestigd in de voormalige ophaalmachinegebouwen van de Zolderse steenkoolmijn en is gratis toegankelijk. Ook Kompelkoppen vindt plaats in een mijngebouw dat als industrieel erfgoed wordt beschermd. Tickets 10 euro.

www.muze.be of www.mijn-kracht.be

Karl De Backer, Kompelkoppen,2022 ©Stephan Vanfleteren

hide auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.