La Biomista: de nieuwe culturele hotspot van Genk
Voor Vanmechelen is het project zijn thuishaven in de provincie Limburg, maar het wordt tevens dé uitvalsbasis naar de rest van de wereld. Vanuit de Genkse dieren- annex beeldentuin worden zo’n twintig projecten en vijftig kunsttentoonstellingen aangestuurd, verspreid over alle continenten op de aardbol. Te denken vast daarbij aan landen als Mexico, Chili, de Verenigde Staten, Australië, Cuba en Zwitserland, allemaal plaatsen waar Vanmechelen actief is. Chapeau kreeg in avant première al een sneak preview op de nieuwe hotspot van Genk.
Het markante gebouw op het terrein is ontworpen door de internationaal bekende Zwitserse architect Mario Botta. De zwarte bakstenen waaruit het gebouw is opgetrokken verwijzen naar het mijnverleden. Het kent twee bouwlagen, waarvan de open ruimte beneden wordt ingevuld met vitrines als galerie. Het atelier op de bovenverdieping is niet toegankelijk voor het publiek. Het vormt de ‘secret garden’ van de kunstenaar en zijn team. Daar wordt in alle sereniteit nagedacht en gewerkt aan kunst, communicatie en engagement om een duurzame samenleving te creëren op basis van bioculturele diversiteit.
La Biomista betekent letterlijk: ‘mix van het leven’. Het Cosmopolitan Chicken Project en de Planetary Community Chicken zijn daar bijvoorbeeld metaforen van.
Het imposante hoofdgebouw staat in spanningsvol contrast met de voormalige en als erfgoed geklasseerde villa van de vroegere mijn- en dierentuindirectie. Drie kamers verwijzen er naar het mijnverleden, de zoo en de projecten van de kunstenaar. Je kunt er nadenken over schoonheid, erfgoed en de diepere betekenis van de circulaire economie, die Vanmechelen vandaag de dag zo bezig houdt. Het zal ook de plaats zijn waar wetenschappers regelmatig verblijven en aan onderzoek doen.
Tot slot is er het 24 hectare grote park, waarvan voorlopig de helft nog ongerepte natuur blijft. Daarin komt een dierenverzorgingscentrum, want Vanmechelen haalt zijn emoes, alpaca’s, dromedarissen, struisvogels en andere dieren naar het domein. Er is een open amfitheater waar een speakerscorner kan worden georganiseerd, maar waar ook lezingen plaatsvinden; bij ‘Nomadsland’, in het verlengde van de volkstuintjes, is ruimte voor foodtrucks, optredens en de mogelijkheid contact te leggen met de ‘locals’. Het immens grote open CosmoGolem-hoofd tot slot moet filosofische gesprekken uitlokken, wil kinderen uitdagen in interactie te gaan en kritisch na te denken over kunst, maar ook over kinderrechten.
Het 1,7 kilometer lange parcours is volledig toegankelijk voor mindervaliden. Verwacht wordt dat bezoekers gemiddeld zo’n twee uur op het domein vertoeven. De entreeprijs schommelt rond de 8 euro, waarbij inwoners van Genk een speciale korting krijgen. La Biomista kan onder andere worden bezocht in combinatie met het vlakbij gelegen C-mine, dat goed aansluit bij dit project.
Kijk voor meer informatie op www.labiomista.be
_________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <