De 8e editie van TEFAF New York is goed van start gegaan, zo meldt de organisatie. In de eerste dagen van de beurs was er een grote drukte en de deelnemende kunsthandelaren melden goede verkopen.
De Amerikaanse versie van de beurs, die internationaal naam heeft gemaakt met de ‘moederbeurs’ in MECC Maastricht, is met name gericht op de markt in de Verenigde Staten. Heel bewust is gekozen voor het gebouw The Armory, vlakbij het Central Park, de buurt met de meest vermogende inwoners van Manhattan.
Bij de opening waren directies van meer dan negentig musea aanwezig en die deden daar ook hun aankopen. Galerie Di Donna verkocht op de eerste beursdag verschillende kunstwerken uit de solopresentatie van Meret Oppenheim, waaronder een sculptuur die naar een belangrijke Amerikaanse kunstinstelling gaat, en drie werken op papier. David Zwirner verkocht uit de solopresentatie van Josef Albers diverse werken van deze kunstenaar aan een Aziatisch museum. De focus lag op de schilderijen uit Albers’ serie Variant/Adobe. Een ander museum kocht bij Peter Freeman het werk Untitled (Man and His Symbols) (2016) van Matt Mullican aan: een collage in inkt op papier met een vraagprijs van $ 185.000 (€ 169.109). De galerie verkocht verder werken van Charles Ledray en Mel Bochner.
De beurs in New York presenteert vooral moderne en hedendaagse kunst, met 93 handelaren. TEFAF Maastricht is ongeveer driemaal zo groot, niet alleen in vierkante meters maar ook in het aantal handelaren: 275. Behalve moderne en hedendaagse kunst zijn daar ook de secties oude meesters en antiek sterk vertegenwoordigd. Op de beurs in The Armory is een speciale lounge ingericht met informatie over de beurs in Maastricht.
TEFAF New York duurt tot en met dinsdag en is daarmee relatief kort van duur, maar zeker in de moderne kunst wordt dat door de handelaren zeer gewaardeerd. TEFAF Maastricht zal vanaf volgend jaar ook korter worden, de duur gaat dan van 11 naar 8 dagen. In de internationale kunstwereld wordt een duur van anderhalve week niet meer van deze tijd beschouwd, gezien de drukke agenda’s van handelaren en verzamelaars.