Home > Kunst en Cultuur > De wondere wereld van Yasja Ligtelijn

De wondere wereld van Yasja Ligtelijn

Auteur: Dyanne Sleijpen

Een creatieve geest met enorm veel talent en passie. Een heerlijk vrijgevochten meid van 27 jaar met een goed hart. Een avontuurlijke dame met een prachtig verhaal. Een verhaal dat gedeeld moet worden! Ik heb het over Yasja Ligtelijn, illustrator en schilder uit Epen. Ze maakt een prachtige reis, alleen en vol prachtige opdrachten.

Yasja kwam met haar gezin op 13-jarige leeftijd bij ons in Epen wonen. Een familie uit het noorden met vier blonde kids, die zich direct in het verenigingsleven mengden. Yasja tekende als kind al veel verhalen, landschapjes, monstertjes en leefde in haar eigen wereld. Na de middelbare school was het dan ook duidelijk dat ze naar de kunstacademie in Maastricht ging, waar ze in 2016 is afgestudeerd als illustratief vormgever.

Toen ik haar vroeg of zij een schilderij wilde doneren voor de veiling van mijn cd-presentatie waarvan alle opbrengst naar Kankeronderzoeksfonds Limburg ging, zei ze direct enthousiast ja! En man, wat was hij mooi! Een prachtige vos geschilderd op hout (zie de foto hier beneden). Ze groeit, bloeit en het is heerlijk om haar bij al haar activiteiten blijven volgen! Wat een talent. Murals, portretten, freework, schilderijen, artwork, illustraties, tattoo-design, digitale illustraties, marker tekeningen, logo’s, 3D, handgemaakte prints, niets is haar te gek!

En nu is deze creatieve dame voor de eerste keer alleen op reis. In Scandinavische landen is zij op zoek naar avontuur, nieuwe contacten en te gekke opdrachten.

,,Ik leer een hoop over mezelf en welke dingen mij wél en niet gelukkig maken. Onderweg realiseerde ik mij pas dat ik mijn droom aan het leven ben: rondreizen en murals maken. Vooral de eerste weken had ik het gevoel dat iemand me wakker zou maken. Het is zo ontzettend onrealistisch gaaf allemaal!”

Het begon afgelopen december: Yasja zat vast in zichzelf en thuis kwamen de muren op haar af. Ze voelde een drang om weg te gaan, uit te breken. Zo besloot ze art-residenties te mailen in diverse landen met de vraag of ze er een tijdje kon verblijven om kunst te maken en inspiratie op te doen. Na een kleine week volgde het eerste antwoord van Kàri Vidarsson, de eigenaar van the Freezer: een culturele plek, klein theater, hostel en art-residentie in Rif, een vissersdorpje in west IJsland. Ze kon in april een maandje gratis verblijven in ruil voor een mural op de buitenwand. Een paar dagen na het contact met Kàri kreeg ze opdracht van een  Klimwandspecialist om in maart een klimwand te beschilderen in Kristiansand in Noorwegen. Zo kwam ze ook in contact met Ane Lila Valentina van Mint Gallery die vroeg of ze een mural wilde maken in de stad en een expositie wilde houden tot het einde van april.

Hier zei deze dappere dame natuurlijk geen nee op, en zo vertrok Yasja begin maart ‘s morgensvroeg alleen in haar ‘roestbak’ volgeladen met klimmaterialen en canvassen van het zuidelijkste puntje in Nederland naar Kristiansand in Noorwegen.

Gaaf hé, dat een dame van 27, helemaal alleen naar een onbekend land vertrekt om haar passie te volgen en haar werk te verspreiden. Hoeveel van ons zouden denken? ‘O nee, dat gaat mij vast niet lukken’ en zouden de e-mails die Yasja verstuurde, nooit hebben verstuurd omdat ze het niet durven? Bang voor het onbekende, bang voor een afwijzing. Een absoluut voorbeeld voor velen!

Yasja verbleef in het huis van Ane Lila Valentina en Sedin Zunic; een artistiek koppel dat de expositie en de mural organiseerde. Een typisch Scandinavisch houten huis, gelegen op een rotsachtige heuvel, met uitzicht over de stad. Ze ontmoette ontzettend vriendelijke en gastvrije mensen met wie ze veel bijzondere vriendschappen heeft gesloten. Jørn Ivar Riste, de eigenaar van Hobby Himmelen (een jongeman met een zeer bijzondere, majestueuze snor) stond erop alle spuitbussen te sponsoren die Yasja nodig had voor de mural in de stad. Kortom, ze werd behandeld als een echte prinses.

Op de foto zie je de mural die zij maakte: je ziet een kind onderwater dat een zeepaardje ontdekt. Als je goed kijkt zie je dat het zeepaardje een wattenstaafje vasthoudt. Het verwijst naar de problematiek van plastic in de zee. Je snapt natuurlijk dat door dit prachtige resultaat er veel deuren in Noorwegen voor Yasja zijn opengegaan. Zo wordt haar expositie dit jaar verlengd in een galerie in Bergen.

Na twee weken werd het tijd voor een nieuw avontuur: IJsland. Yasja vertrok naar de maan… met andere woorden IJsland. Waar ze ook keek, het was één grote kale, troosteloze uit lavasteen bestaande vlakte. ,,Toen ik daar kwam dacht ik: waar ben ik aan begonnen.” Eenmaal aangekomen in het hostel werden ze direct getroost door de superleuke mensen. ,,En je gelooft het nooit! Ik ontmoette Björk, de zangeres! Het was zo bijzonder en vreemd tegelijk om haar in het echt te zien en vooral van zo dichtbij! Al heel lang ben ik fan van haar.” Voor IJslanders is het trouwens heel normaal Björk te zien. Er wonen maar 300.000 mensen in heel IJsland, waarvan een derde in Reykjavik. Je komt dus snel bekenden tegen.”

Na een paar dagen reizen met haar moeder en inspiratie putten uit de natuur ging de reis alleen verder naar het westen van IJsland: the Freezer. Waar ze begon aan een muurschildering: buiten. En dat is in Ijsland niet zomaar iets! “

Er waren warme en zonnige dagen bij dat ze zelfs lekker in een naveltruitje kon schilderen. Maar nu heerst er al dagenlang een keiharde wind. Als je buiten loopt, word je weggeblazen. Overigens heb ik hier vaker omgekantelde auto’s langs de weg gezien. Volgende week zit ik in het vliegtuig terug naar Oslo en in Noorwegen. Hopelijk is de mural tegen die tijd af.”

O, wat wens ik deze dame een grootse carrière, waarin ze kan blijven doen wat ze zelf wil. Of dat het settelen op één plekje is en vanuit daar haar werken verkopen is. Of dat ze de hele wereld over reist om haar talent met iedereen te delen. Ze heeft het dubbel en dik verdiend! Zo zie je maar weer, wie de stoute schoenen aantrekt, af en toe een stap in het diepe waagt en de durf hiervoor vindt, heeft de wereld aan zijn voeten liggen!
Ben je nieuwsgierig? Wil je Yasja volgen tijdens haar avontuur? Of wil je meer over dit talent weten? Check dan https://www.studioyasja.com/nl/

______________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.