Home > Kunst en Cultuur > Liefde voor edelstenen, mineralen, dino’s en moderne kunst

Liefde voor edelstenen, mineralen, dino’s en moderne kunst

Juwelenontwerper Jochen Leën bouwt reeds jaren aan een gediversifieerde carrière. Zijn toolkit bestaat niet alleen uit exceptionele edelstenen, maar ook uit mineralen, dinosaurussen en moderne kunst.

De Amerikaanse superster Alicia Keys draagt aan haar linker- ringvinger al meer dan vier jaar een rechthoekig geslepen watermeloentoermalijn van 32 karaat, een cadeau van haar man (rapper en producer Swizz Beatz) voor hun zesde huwelijksverjaardag. „Hij kwam te weten dat zij een van mijn ontwerpen op Instagram leuk vond en belde me. Zo eenvoudig kan het soms gaan”, lacht Jochen Leën. Met zo’n referentie kun je thuiskomen, maar de 39-jarige Lanakenaar was voordien al geen onbekende voor the rich and famous. Hij specialiseerde zich in gekleurde edelstenen, die hij via wereldwijde contacten verzamelt en door laboratoria laat certificeren. Pas daarna ontwerpt hij er juwelen mee. Hij volgde de vierjarige opleiding Juwelencreatie en Goudsmederij in Antwerpen en werkt sinds 2008 op zelfstandige basis.

La Butte aux Bois

„Dat gebeurde vrij toevallig”, verduidelijkt hij. „Ik was nog aan het studeren, toen een Antwerpse juwelier me vroeg om samen met hem voor duizend gasten een luxe-evenement te organiseren in Domaine La Butte aux Bois in Lanaken. Leuk, maar op het laatste ogenblik zei hij dat hij niet meedeed. Daar stond ik: ofwel alles afblazen, ofwel het evenement al- leen organiseren. Ik nam het risico en – geloof het of niet – het werd een groot succes. Zo begon een mooie samenwerking met La Butte. Van Eric Bullens, de eigenaar, mocht ik in de lounge een grote vitrinekast met juwelen vullen. Hij haalde daarvoor zelfs een schilderij van de muur. (lacht) Ik ben hem daar nog steeds dankbaar voor.” „Het toeval wilde dat er twee weken vóór het evenement een nieuwe directeur kwam, Marc Alofs. Wij werkten elf jaar op een bijzonder fijne manier samen. Begin dit jaar koos hij voor een nieuwe uitdaging in Antwerpen, waar hij nu directeur van hotel Botanic Sanctuary is. Ook hier willen we samen een nieuw verhaal schrijven. We gaan er niet alleen juwelen exposeren, maar ook dinosaurussen, fossielen, zeldzame mineralen, edelstenen en kunstobjecten van de Granada Gallery. We zetten er bovendien een partnership op met de Nederlandse juweliersketen Schaap & Citroen.”

‘We ontwikkelen niet alleen galerie- concepten, maar nemen onze kunstenaars en objecten ook mee naar kosmopolitische hotspots, van Los Angeles tot Shanghai. Een van onze topexposities valt steeds samen met Art Basel Miami. In de bekendste stad van Florida organiseren we op hippe locaties Dinosaur Dinners met live- muziek en begeesterende sprekers’

Van Arizona tot Sylt

Granada Gallery is opgericht in Tucson in de Amerikaanse staat Arizona, maar heeft vertakkingen en projecten op alle continenten. De oprichters zijn gefascineerd door natural history, een wetenschappelijke discipline die zowel de levende als de levenloze natuur onderzoekt. In het tweede geval gaat het onder meer om mineralogie en paleontologie, respectievelijk de studie van mineralen en fossielen. Vorig jaar stapte Jochen Leën mee in het project. „We werken samen met wetenschappers, laboratoria en musea wereldwijd. In februari van vorig jaar reisde ik naar Tucson voor de opening van The Gem Room, een aparte ruimte voor een deel van mijn collectie edelstenen en juwelen. Zowat een maand later opende ik een filiaal in Antwerpen en later in het jaar in Lanaken. Momenteel werken we aan een nieuwe galerie op het Noord-Friese Waddeneiland Sylt, vlak bij de Deense grens. Sylt ligt in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein en wordt beschouwd als het Knokke van Duitsland. Aangezien veel van onze klanten daar een verblijf hebben, gaan we er permanent service aanbieden voor onze juwelen en objecten. We evolueren steeds meer naar een eclectisch geheel van juwelen, wetenschap én kunst. Jonge, moderne kunstenaars krijgen bij ons een platform, waarop we hen vanuit ons netwerk wereldwijd promoten. Hoe we hen selecteren? Heel eenvoudig: als we er een goed gevoel bij hebben, dan doen we het.”

Van Los Angeles tot Shanghai

„We ontwikkelen niet alleen galerieconcepten, maar nemen onze kunstenaars en objecten ook mee naar kosmopolitische hotspots, van Los Angeles tot Shanghai. Een van onze topex- posities valt steeds samen met Art Basel Miami. In de bekendste stad van Florida organiseren we op hippe locaties Dinosaur Dinners met livemuziek en begeesterende sprekers. Geef toe: een expo met dinosaurussen in combinatie met zeldzame edelstenen, topjuwelen, moderne kunst en gastronomie is niet alleen gedurfd, maar ook boeiend.” In de aanloop naar 25 december nam Jochen Leën een opvallend initiatief. „Kerstmis zal dit jaar anders zijn dan anders”, zegt hij. „Om toch het kerstgevoel op te roepen, een vredevolle boodschap te brengen en de mensen in de zorg een hart onder de riem te steken, vonden we het een leuk idee om een hert van 6,5 meter hoog te plaatsen voor de entree van La Butte aux Bois. Het is verlicht met 10.500 lampjes en staat symbool voor vriendschap en liefde.”

Jochen Leën  – Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken (BE) – jochenleen.net

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.