Kunst en Cultuur

Ook voor Jaarboek Maastricht heeft de jeugd de toekomst

tekst Maarten van Laarhoven

Bij de samenstelling van volgende editie Jaarboek Maastricht, dat het jaar 2022 belicht, zullen leerlingen van de hoogste klassen van de basisschool een nadrukkelijkere rol krijgen als het gaat om de bepaling van een deel van de inhoud. Dat is afgelopen vrijdag bekendgemaakt bij de lancering van wat alweer de 66ste  editie is van het boek dat elk jaar opnieuw de meest recente geschiedenis van de Limburgse hoofdstad minutieus vastlegt en beschrijft. Het eerste exemplaar werd uit handen van locoburgemeester Niels Peeters in ontvangst genomen door Nora Hunter, de kinderburgemeester van Maastricht.

De nieuwe editie van het jaarboek, dat vanaf vandaag in de winkel ligt, telt 184 pagina’s. Het staat vol met prachtige en ontroerende verhalen. Volgens hotelier Camille Oostwegel, die bij de presentatie in Centre Céramique op Plein 1992 aanwezig was, is het Jaarboek Maastricht voor veel mensen een baken in de tijd en is wat er ‘gisteren’ is gebeurd, van groot belang voor de manier waarop we de toekomst ingaan. De toekomst ligt in het verleden. Mooi om een archief te hebben en om een boek uit de kast te kunnen trekken en te kunnen zeggen: ‘zo zag Maastricht er vroeger uit’.

Oostwegel zelf heeft grote plannen als het gaat om de stad Maastricht een stukje verder tot ontwikkeling te brengen, zo lichtte hij toe. Met de ingrijpende verbouwing en uitbrieding van Kruisherenhotel Maastricht, hoopt hij ook toekomstige generaties wereldreizigers voor Maastricht geïnteresseerd te krijgen.

De 66ste editie staat uiteraard voor een belangrijk deel in het teken van corona en de vaak desastreuze gevolgen die de crisis heeft gehad voor onder meer de horeca, die door een verplichte sluiting met een financiële ramp werd geconfronteerd. Ook het hoogwater, dat in de nacht van 15 op 16 juni voor spanning zorgde in de binnenstad, maakt deel uit van de inhoud.

Toch mogen volgens hoofdredacteur Eric Wetzels ook de mooie momenten niet worden vergeten. Leuke, ontroerende momenten die lucht gaven en de stad een stukje mooier maakten.

Bij het thema noa väöre denken veel mensen aan MVV, aldus Wetzels. Maar je zou ook kunnen denken aan de toekomst, met andere woorden ‘de jeugd’. Dat is ook de reden waarom jongeren in het vervolg een nadrukkelijkere rol zullen krijgen bij de samenstelling van het jaarboek. De ervaring leert dat de onderwerpen die in het boek aan de orde komen vaak erg ver afstaan van de jeugd.

De kinderen van groep 8 van Montessori Kindcentrum Maastricht mogen met ingang van het volgend jaar de aftrap verrichten. Ze worden nauw betrokken bij de redactie van het nieuwe jaarboek en mogen ook zelf 10 pagina’s samenstellen.

Het jaarboek is te bestellen via jaarboekmaastricht.nl

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws