Home > Kunst en Cultuur > Maastricht Bruisende Cultuurstad

Maastricht Bruisende Cultuurstad

Als tweede cultuurstad en tweede monumentenstad van Nederland positioneert Maastricht zich als cultureel podium van het zuiden. Met topmusea en vele podia, internationale kunstopleidingen, mondaine festivals en evenementen. Maar ook eigen toongevende gezelschappen, baanbrekende architectuur, een uniek filmhuis in het innovatieve Sphinxkwartier, de meest internationale universiteit, een stad die al 2000 jaar een smeltkroes van culturen is.

Het nieuwe culturele seizoen belooft in Maastricht ouderwets bruisend te worden. Een paar voorproefjes van het culturele seizoen 2022-2023.

De Muziekgieterij is hét podium voor popmuziek. In de Timmerfabriek aan de Boschstraat draait alles om ‘de liefde voor muziek’ volgens artistiek directeur Wim Smeets. „Dit maakt dat we, na de lastige coronaperiode, optimistisch het nieuwe seizoen in gaan, met een lijst geweldige concerten. Muziekliefhebbers uit de Euregio kunnen kiezen uit een zeer divers aanbod. Ik verheug me op Peter Hook, medeoprichter van Joy Division en New Order, en Archive, triphop/progressieve rock, een Engelse band maar héél groot in Frankrijk. Maar ook op de Amerikaanse Lady Blackbird. Zij staat binnenkort op alle grote festivals met haar super soulvolle stem, verwacht ik.” Talent ontdekken doe je ook in de Muziekgieterij, bedoelt Smeets maar te zeggen.

Floor van Spaendonck, directeur van Bureau Europa, platform voor architectuur & design, verwelkomt graag haar bezoekers aan de Boschstraat in ‘Reis Bureau Europa.’ Er is dit najaar werk te zien van fotografen, kunstenaars en architecten die je meenemen in werelden die zij bereizen in Zuid-Limburg maar ook binnenshuis. „Kijken, verwonderen en inspiratie opdoen in je eigen interieur of in de nabije omgeving door te wandelen is een vorm van reizen die nooit hoeft te stoppen. Wij bieden die reizen aan en dagen onze bezoekers uit om mee te doen en bewust te genieten van het ontwerp van de binnen- en buitenruimte”, vertelt Van Spaendonck.

„Met ruim 450 voorstellingen hebben we een rijk gevuld theaterprogramma”, zegt directeur Brigitte van Eck van Theater aan het Vrijthof. „Daarnaast zetten we in op het verder verdiepen en verstevigen van onze samenwerkingen, zoals met onze vaste ‘huisgezelschappen’: philharmonie zuidnederland, Opera Zuid, Toneelgroep Maastricht en Sally Dansgezelschap Maastricht. Wij willen zoveel mogelijk mensen van theater laten genieten door de drempel – als het kan ook financieel – laag te houden, met regelmatig extra aanbiedingen.” En dit najaar staan ook bekende artiesten en musici op het programma zoals Herman van Veen (september), Ilse de Lange (13 oktober) en Claudia de Breij (november).

Cultuurtips najaar
1. Bureau Europa, platform voor architectuur & design,  2 september t/m 20 november. Reis Bureau Europa: expositie en randprogrammering over ‘de reizende mens’.

2. Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur, 11 september t/m 13 november. Groepstentoonstelling Kolkata: Run in the Alley, over de Indiase miljoenenstad Kolkata, gemaakt door kunstenaars uit India en Nederland.

3. Musica Sacra, 16 t/m 18 september. Kunstenfestival met muziek, dans, theater, performance, film en beeldende kunst. Thema veertigste editie: Exodus. Diverse locaties.

4. Bonnefanten, 25 september t/m 26 februari 2023. Overzichtstentoonstelling Werner Mantz: The Perfect Eye, met driehonderd werken van de topfotograaf (1901 Keulen-1983 Eijsden).

5. Nederlandse Dansdagen, 30 september t/m 6 oktober. Dans van ballet tot urban en diverse events. 25-ste editie. Thema ‘Dans met mij’. Diverse locaties.

6. Toneelgroep Maastricht, 6 t/m 9 oktober, 12 t/m 16 oktober. Voorstelling: Schuld. Over een onmogelijke worsteling tussen verleden en toekomst. Regie: Jouman Fattal. Bordenhal.

7. Fotomuseum aan het Vrijthof, 8 oktober 2022 t/m 26 februari 2023. Expositie Back Home. Acht internationale fotografen, genomineerd voor de Somfy Photography Award 2022, met werk over het begrip ‘thuis’.

8. FASHIONCLASH, 25 t/m 27 november. Interdisciplinair mode-event met uitgebreid randprogramma. Diverse locaties.

9. Centre Céramique,  t/m 25 december. Lange Lijs. Verzameling van Lange Lijs-serviezen van Irene Keim. Dit populaire blauw-wit gedecoreerde servies is een typisch voorbeeld van chinoiserie-keramiek.

Meer informatie is te vinden op www.maastrichtiscultuur.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.