Speelfilm van Limburgse regisseur wereldwijd te zien op Netflix
Een wereldwijd succes voor filmregisseur Valerie Bisscheroux (28) uit Born. Haar speelfilm Anne+, die in oktober in première ging in de bioscoop, is sinds vorige week te zien op Netflix en kan in maar liefst 190 landen worden bekeken. ,,Het is fijn dat ik iets heb kunnen maken dat zo positief ontvangen wordt.”
Zes jaar lang heeft ze in een rollercoaster geleefd, zegt Valerie Bisscheroux. ,,We zijn van het ene in het andere succes gerold. Nu is het tijd om even uit te rusten en na te denken over de toekomst.”
Niemand zal beweren dat de in Limburg opgegroeide filmregisseur haar pauze om te reflecteren niet dik verdiend heeft. Haar personage Anne, een jonge lesbische vrouw in Amsterdam die terugkijkt op de eerste jaren van haar turbulente liefdeslieven, kan inmiddels bogen op honderdduizenden fans over de hele wereld. En dat terwijl de twee seizoenen van de razend populaire Netflix-serie Anne+ tot nu vooral te zien waren in Nederland, België en de Verenigde Staten. In dit laatste land kunnen de avonturen van Anne en haar vrienden worden bekeken op Amazon Prime Topic.
Dat Anne+ via een omweg ook delen van de LHTBI-gemeenschap in andere landen heeft bereikt, zien we onder andere aan de miljoenen views op de social media”, vertelt Valerie niet zonder trots.
Louter lof
Anne+ heeft ook in de filmwereld louter lof teweeggebracht. De serie, die in september 2018 in première ging tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht, werd genomineerd voor meerdere Gouden Kalveren én voor de Prix Europa, een prestigieuze onderscheiding die elk jaar wordt toegekend aan onder andere televisieseries van hoge kwaliteit. Ook de Duitse remake van de serie, die zich afspeelt in Berlijn, is enthousiast onthaald.
,,Met de speelfilm gaan we next level”, zegt Valerie. ,,De film is om drie redenen belangrijk: we zetten een nieuwe stap en komen uit in een nieuwe kwaliteit. Bovendien krijgen we te maken met een nieuwe telling. De film kan in maar liefst 190 landen worden bekeken en is ondertiteld in 32 talen, Waar ik vooral erg blij om ben, is dat Anne+ de film ook te zien is in landen waar het homohuwelijk nog niet bij wet geregeld is. In sommige van die landen is homoseksualiteit zelfs strafbaar.”
Gewone mensen
De serie Anne+ vertelt in korte episodes het verhaal van de jonge Anne (gespeeld door Hanna van Vliet) en de vrienden met wie ze omgaat. Ze maken elk op hun eigen manier deel uit van de LHTBI-gemeenschap en zijn volledig open naar elkaar. Allemaal hebben ze te maken met worstelingen en strubbelingen, maar de serie – en nu ook de film – laat ook zien dat ze een heerlijk leven hebben, waarin ze volledig zichzelf kunnen zijn. ,,De queers (verzamelterm voor niet-hetero’s, red.) in Anne+ zijn gewone jonge mensen, die net als iedereen gelukkige momenten kennen, maar soms ook te maken hebben met bijvoorbeeld liefdesverdriet. Daarnaast hebben we ook willen laten zien wat ons als queers bijzonder maakt.”
In dat laatste zijn Valerie en scenarioschrijver Maud Wiemeijer zonder meer geslaagd. De serie opent ook ‘buitenstaanders’ de ogen. De sympathieke personages worden stuk voor stuk herkenbaar neergezet. In de relaties die ze aangaan, lopen ze aan tegen vraagstukken waarmee iedereen die van een ander houdt mee te maken krijgt. Opmerkelijk is dat ze van hun hart geen moordkuil maken en zeggen wat ze denken. Dat laatste kan in het huidige tijdsgewricht, waarin de grenzen opnieuw bepaald worden, zo nu en dan voor een schrikreactie zorgen. ,,Het gaat om jonge mensen die elkaar heel goed kennen en precies van elkaar weten hoever ze kunnen gaan”, zegt Valerie over het expliciete taalgebruik dat in de serie voorkomt.
Valerie realiseert zich dat de verhouding tussen de jonge Anne en haar veel oudere (vrouwelijke) baas op de uitgeverij waar ze werkt, heel nauw aansluit bij de actualiteit. ,,Wij hebben willen laten zien dat in principe alles kan, zolang het maar gebeurt met wederzijdse instemming. In de serie geeft Anne heel duidelijk aan dat dat wat haar betreft het geval is.”
Anne+ de film – waarin het hoofdpersonage de laatste hand legt aan haar eerste boek en bovendien op het punt staat om naar Canada te emigreren – ging medio oktober vorig jaar in première in de bioscoop. ,,In minder dan twee maanden tijd trok de film meer dan 30.000 bezoekers”, aldus Valerie. ,,Een prima resultaat, zeker gelet op de beperkingen die de afgelopen tijd gegolden hebben.”
Nieuwe ideeën
Hoe ze verder gaat en wat de toekomst haar zal brengen, weet Valerie nog niet. Daar gaat ze zich de komende maanden op beraden. Een internationale doorbraak is één ding; financiering vinden om op filmgebied mooie dingen te kunnen blijven ondernemen in een tweede. ,,Het is zeker niet zo dat we nu opeens beschikken over enorme budgetten. Wel hebben we een aantal nieuwe ideeën op de plank liggen. Wellicht kunnen die met de wereldwijde aandacht voor het Anne-project wat gemakkelijker worden uitgevoerd. Maar eerst ga ik even heerlijk genieten van het succes.”