Home > Kunst en Cultuur > Podcast: beide Limburgen vandaag precies 182 jaar gescheiden

Podcast: beide Limburgen vandaag precies 182 jaar gescheiden

Terwijl Nederlands Limburg kampt met de ernstigste bestuurscrisis uit zijn geschiedenis, vieren ze vandaag in Belgisch Limburg een ‘bijzondere dag’, zoals ze het zelf noemen. 19 april staat bij onze buren traditioneel in het teken van de afscheiding van Nederland op 19 april 1839, vandaag exact 182 jaar geleden.

Voor Het Belang van Limburg is ‘Limburgdag’ dit jaar aanleiding voor de productie van een ruim 55 minuten durende podcast, waarin precies wordt uitgelegd waarom de twee Limburgen indertijd gedwongen werden uit elkaar te gaan, een beslissing die, ondanks alle feestgedruis, tot op de dag van vandaag door velen wordt betreurd. Steeds luider klinkt van diverse kanten de roep, om elkaar vooral op te zoeken en waar het kan de samenwerking aan te gaan. Chapeau is al sinds jaar en dag een groot pleitbezorger van alle mogelijke vormen van samenwerking en probeert die ook voortdurend in praktijk te brengen.

Het nog jonge audiomedium podcast is bij uitstek geschikt voor het schetsen van achtergronden bij de geschiedenis en het vertellen van een mooi, vrij ingewikkeld verhaal, aldus de redactie van het Belang van Limburg. ,,Zo bij een knetterend haardvuur en met een walsende sauvignon blanc in de hand, zo u wil. Hoe kunnen we beter beginnen met Limburgse historiek dan met de story van het prille begin van ons Limburg, het kind van een scheiding?”

‘Een scheiding als feestdag’ is gratis te beluisteren via hbvl.be/podcast , maar is ook te vinden bij Spotify,Apple PodcastsGoogle PodcastsPocket CastsPodcast Addict en Castbox,.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu