Home > André Rieu > Vrijthof-concerten vergen grote voorbereidingen

Vrijthof-concerten vergen grote voorbereidingen

De voorbereidingen voor de zeven concerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht gaan in feite het hele jaar door, daar waar het gaat om ideeën. De daadwerkelijke repetities van het Johann Strauss Orkest worden in de laatste weken voor de concerten gehouden. En de opbouw van het podium begint ruim een week voor het eerste concert.

Het podium dat op het Vrijthof wordt gebruikt, is het speciale openluchtpodium dat André Rieu gebruikt sinds het jaar 2000 op diverse plekken in de wereld, zoals een paar weken geleden nog in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Sinds 2005 wordt dit podium ook gebruikt in Maastricht, het eerste jaar dat André Rieu in zijn eigen stad met het Johan Strauss Orkest aan de opluchtconcerten begon.

Zo groot als de kopie van Schloss Schönbrunn, waarmee het orkest een periode getoerd heeft, is het huidige podium zeker niet, maar het gewicht is toch nog 300 ton. Maar liefst 50 motoren houden het licht, het geluid en de schermen hoog. Zes kranen en twee heftruks zijn nodig voor de opbouw en afbraak. Al het materiaal wordt met 22 vrachtwagens vervoerd.

Achteraan de bühne hangt een LED-scherm van 30 meter waarmee elk gewenst beeld vertoond kan worden.

Van de Vrijthof-concerten wordt een TV-special opgenomen die wereldwijd bekeken zal worden door minstens 100 miljoen kijkers. Hiervoor worden 22 tv-camera’s ingezet, waaronder en zogeheten flycam, die hangend aan draden op 15 meter hoogte over het plein schuift.

Voor een perfect geluid worden 96 microfoons gebruikt en achter de bühne staat een digitale opname-wagen van 16 meter.

De ‘aankleding’ van het plein gebeurt met 860 lampen, om de inmiddels beroemde sfeer te creëren. En hoewel André Rieu met zijn orkest over de hele wereld optreedt, zijn er enkel op het Vrijthof terrassen aan de randen van het plein, waar zo’n 2.000 mensen eerst dineren en daarna het concert volgen, samen met de bijna 9.000 mensen op het plein zelf.

Het zijn ook de enige momenten van het jaar dat het Vrijthof volledig wordt afgesloten van verkeer en alleen toegankelijk is voor de geregistreerde toeschouwers die beschikken over een geldig toegangsbiljet.

In de zijstraatjes naar het plein toe staan er wel diverse grote schermen opgesteld, zodat ook in de buurt van het Vrijthof het concert gevolgd kan worden.

Zo wordt de hele binnenstad van de stad ondergedompeld in de muziek van het Johan Strauss Orkest.

Door de concerten van André Rieu hebben de hotels in de stad hun beste periode van het jaar, samen met de beroemde kunstbeurs TEFAF die in maart wordt gehouden.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.