Home > Kunst en Cultuur > Stonehenge, stenen met een betekenis

Stonehenge, stenen met een betekenis

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Tongeren is in de ban van Stonehenge, ’s werelds bekendste steencirkel. Tot 21 april volgend jaar kun je naar het Gallo-Romeins Museum voor de exclusieve tentoonstelling rond dit neolithische monument. Wat het allemaal nog eens extra bijzonder maakt is dat in de oudste stad van België de exporuimte de helft groter is dan die in Engeland. De Britten zijn er dan ook maar wat jaloers op.

     

Dit laatste komt omdat de stad Tongeren professor Mike Parker Pearson heeft aangesteld als curator. Hij is een wereldautoriteit in het onderzoek en de betekenis van Stonehenge. Parker stond de voorbije vijftien jaar aan het hoofd van diverse opgravingsteams en bundelde de resultaten van de vele mysteries in één omvattende theorie.  Stonehenge zou een plek zijn geweest om de voorouders met hun doden te eren. Want naast Stonehenge was er ook Woodhenge. Daar vond men de resten van houten palen. Bedoeld om de levenden te gedenken. Zo werd iedereen verenigd.

De expositie is chronologisch opgebouwd. De focus ligt op de mensen die Stonehenge bouwden. Waarom kozen ze exact deze plek in de buurt van Durrington Walls uit? Hoe gingen ze te werk? En vooral, welke plaats had de steencirkel in hun leven? Panoramische tekeningen, didactische films, reconstructies, schaalmodellen en authentieke artefacten maken de bezoeker heel wat duidelijk.

Naast gereedschappen, allerlei botresten en diverse archeologische vondsten zoals fragmenten van aardewerk en silexmateriaal, worden er ook enkele topstukken getoond uit Britse musea en privécollecties. Denk dan aan een gepolijste bijl van jade. Of een gouden sieraad, dat werd gevonden in Baal bij Tremelo (Brabant). Zo’n vondst getuigt van contacten tussen onze regio en het gebied van Stonehenge in de nadagen van de periode waarin het monument werd gebruikt.

Zeker vermeldenswaardig is de mooie grafopstelling met crematieresten van een vrouw. En dit naast andere interessante grafvondsten, zoals de replica van een houten handgreep, een dolkheft bezet met gouden siernageltjes of enkele mooie blokbekers. Een andere vitrinekast toont kledingsierstukken van een rijke vrouw.

Door te werken met levensechte figuren, audioguides en multimedia  krijgt het geheel een extra dimensie en wordt de complexe inhoud van de tentoonstelling op een zeer toegankelijke manier gepresenteerd.  Dit maakt een bezoek aan ‘Stonehenge, voorbij het mysterie’ extra boeiend, zeker voor gezinnen met kinderen extra boeiend.

Na Tongeren reist deze tentoonstelling door naar de Verenigde Staten of Canada. Het project krijgt hiervoor de steun van English Heritage.

Fotografie: GRM – Luc Daelemans

 

_______________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu