Home > Kunst en Cultuur > Viva la Vida

Viva la Vida

Medio 2017 wordt het centrumplan in Kerkrade voltooid. Dat is hét moment om in het centrum een nieuw icoon te onthullen dat de toekomst van Kerkrade symboliseert: een beeld van kunstenaar Juan Ripollés.

Burgemeester Jos Som ziet het als een cadeau aan de stad: „We sluiten hiermee een periode af. Na ‘d’r Joep’ op de Markt als symbool van het verleden, plaatsen we het beeld ‘Viva la Vida’ van deze wereldberoemde Spaanse kunstenaar. Het is onze manier om uit te stralen dat we vertrouwen hebben in de toekomst. Het beeld straalt plezier uit en toont de veelzijdigheid van de stad. Muziek, sport, ontmoeten en beleven.”

Ripollés werkt momenteel in zijn atelier in de buurt van Valencia aan het beeld ‘Viva la Vida’, dat hij in opdracht van gemeente Kerkrade vervaardigt. Burgemeester Som zegt onder de indruk te zijn van het ontwerp: „Het is niet zomaar een beeldje, levensgroot is een understatement. Het wordt een kleurrijk elf meter hoog beeld, dat het stadspark verbindt met het centrum. Het beeld wijst de weg.”

Voor iedereen bereikbaar

Ter financiering van het beeld worden honderd unieke handbeschilderde exemplaren op schaal (ca. 60 cm hoog) in giethars vervaardigd. Deze zijn te koop. „Een buitenkans,” aldus Som. „Iedereen kan een beeld verwerven. En wat is mooier dan je eigen uniek genummerd en gesigneerd beeld in ontvangst te nemen uit handen van Ripollés zelf?”

De beelden worden in Kerkrade uitgereikt tijdens de onthulling van het kunstwerk ‘Viva la Vida’ in de openbare ruimte. „Maar dat is nog niet alles. Iedere deelnemer ontvangt ook een uniek genummerd en gesigneerd boek over de totstandkoming van het kunstwerk,” zo vult Som aan.

Meer informatie

Wie interesse heeft om het beeld ‘Viva la Vida’ van kunstenaar Juan Ripollés aan te schaffen, kan dat via email kenbaar maken: gngls@kerkrade.nl. Er zal dan contact worden opgenomen over de bestelprocedure en de voorwaarden.

Over de kunstenaar

Juan Ripollés is geboren in Castellon, Spanje in 1932. Van 1944 tot 1952 volgde Juan Ripollés avondschool tekenen aan de Francisco Ribalta School in Castellon. In 1952 verhuisde hij naar Parijs om in 1963 weer naar Spanje terug te keren waar hij woont en werkt in het achterland van Castellon. Naast schilder en tekenaar is Ripollés een internationaal vermaard beeldenmaker. Zijn grote beelden staan in de openbare ruimte van grote steden als Madrid, Sevilla, Valencia, Lissabon, Venetië, Verona, Singapore en Beijing.

www.ripolles.es

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.