Home > Kunst en Cultuur > Belgisch Limburg bruist van de beeldende kunst

Belgisch Limburg bruist van de beeldende kunst

Belgisch Limburg staat natuurlijk bekend om zijn mooie natuur en de vele fiets- en wandelroutes, maar in deze regio kun je je ook onder laten dompelen in de wereld van beeldende kunst. Met een barre wintertijd voor de deur, zijn onderstaande exposities perfect voor een dagje uit.

Il Cambio

Met zijn racefiets en schildergerei op zak trok Quinten Torp, ook wel bekend als Geert Mullens, door de Italiaanse Alpen om zich te laten inspireren door de prachtige landschappen. Hierdoor ontstond zijn nieuwe reeks werken onder de noemer ‘Il Cambio’, dat enerzijds voor het versnellingsapparaat van zijn fiets staat, anderzijds betekent het ‘De Verandering’. Verandering van materie, techniek en stijl en de transformatie van analoog naar de digitale grafische werken die hij ontwikkelde naar aanleiding van zijn schilderijen.

‘Il Cambio’ is tot en met 19 december te bewonderen in het MUZEcafé.

CC MUZE – Marktplein 3, Heusden-Zolder (BE) – muze.be

Bella Ciao

,,Bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao”… Velen herkennen dit lied waarschijnlijk van de razend populaire Netflix serie ‘La Casa de Papel’, maar dit lied werd in de 19e eeuw gezongen door vrouwen die in mensonwaardige omstandigheden werkten in de Noord-Italiaanse rijstvelden. Later werd het bekend als Italiaans strijdlied tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna wereldwijd gezongen als een hymne voor vrijheid en verzet. Tegenwoordig is dit lied de inspiratiebron voor de deelnemende kunstenaars van Artikel 27. Zij nodigen je uit om via hun beeldentaal vrijheid en schoonheid te bewonderen, te herontdekken en te besnuffelen. De opbrengsten van de rondleidingen en kunstverkoop worden geschonken aan twee duurzame projecten in Tanzania en Peru.

Artikel 27 exposeert tot en met 12 december met ‘Bella Ciao’ in ZLDR Luchtfabriek.

Marktplein 5, Heusden-Zolder (BE) –  visitheusden-zolder.be/zldr-luchtfabriek

The Topography Of Skin

In ‘The Topography Of Skin’ legt de bekroonde Zuid-Afrikaanse kunstenaar Henk Serfontein de kleinste details van menselijke handen vast. De verschillende houdingen waarin de levensecht lijkende handen zich bevinden suggereren een zelfbewustzijn. Serfontein laat op een indrukwekkende manier blijken dat handen meer kunnen zeggen dan woorden.

Tot en met 14 januari is ‘The Topography of Skin’ te bewonderen in Uitstalling The Gallery.

Marcel Habetslaan 26, Genk (BE) uitstalling.com

Uitstalling The Villa

Naast The Gallery is The Villa een andere hotspot van Uitstalling. Deze voormalige dokterswoning in Victoriaanse stijl is een prachtige expositieruimte voor hedendaagse kunst. Niet alleen de woning wordt benut, ook in de grote tuin achter de villa staan indrukwekkende sculpturen. In Uitstalling The Villa kun je tijdelijke tentoonstellingen bewonderen, maar krijg je ook de gelegenheid om de privécollectie van curator Danny Weckx te bekijken.

Marcel Habetslaan 13, Genk (BE) – uitstalling.com

Studio Pieter Stockmans

In zijn tijd bij Mosa ontwierp Piet Stockmans het kopje Sonja, waarvan meer dan vijftig miljoen stuks zijn gemaakt. Niet gek dus, dat het kopje de bijnaam Mosa Lisa heeft gekregen. Ondertussen is Piets werk te zien in bekende musea en heeft hij een aantal prestigieuze prijzen in ontvangst mogen nemen. In Studio Pieter Stockmans kun je de overzichtstentoonstelling bezoeken waarin je wordt meegenomen in zijn persoonlijke leven, opleiding en al het werk dat hij de afgelopen jaren maakte.

C-mine 100, Genk-Winterslag (BE) – pietstockmans.com

Geheugen Van Genk

Genk transformeerde van Kempisch kerkdorp naar de levendige stad van tegenwoordig. In de voormalige kunstenaarswoning van Emile van Doren, villa Le Coin Perdu, worden de schilderijen, tekeningen en foto’s van vele kunstenaars die deze transformatie vastlegden,  tentoongesteld tussen het originele interieur. Samen vormen deze werken het geheugen van Genk.

De tentoonstelling is tot 27 februari te bezichtigen in het Emile van Dorenmuseum.

Henri Decleenestraat 21, Genk (BE) – emilevandorenmuseum.be

KRIEG

In universiteitsgalerij KRIEG zijn tot 23 december de exposities van Ryan Gander en Wesley Meuris te bezichtigen. Gander bedacht samen met Jonathan P. Watts ‘The Annotated Reader’. Aan een reeks prominente kunstenaars stelden ze de vraag; ,,stel je voor dat je je laatste trein hebt gemist – welk stuk tekst zou je dan in de kleine uurtjes bij je willen hebben?” Dit leverde een indrukwekkende lijst van 281 personen op, die bijdroegen aan het project.

Met zijn soloproject ‘Probes’ werpt Wesley Meuris zijn blik op de manier waarop ons dagelijks leven door machines gemedieerd wordt. Dit doet hij door steeds een menselijk element toe te voegen aan de indrukwekkende ruimtelijke constellaties die hij heeft ontwikkeld.

Elfde-Liniestraat 25, Hasselt (BE) – krieggallery.art

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu