Home > Kunst en Cultuur > Het Gallo-Romeins Museum pronkt met nieuw topstuk

Het Gallo-Romeins Museum pronkt met nieuw topstuk

Een gouden mantelspeld. Deze en andere kostbare grafvondsten uit de vroege middeleeuwen zijn vanaf deze week te zien in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Het Gallo-Romeins Museum verwierf twee jaar geleden een belangrijk deel van de Merovingische grafvondsten uit Boechem in de provincie Antwerpen. In totaal ging het om 170 stukken; de meest unieke van het grafveld uit de tijd waarin de Frankische koningsdynastie regeerde. Een medewerker van het museum in Tongeren is volop bezig met de registratie en documentatie van deze voorwerpen.

Het Merovingisch grafveld van Boechem staat bekend als de meest onderzochte, vroegmiddeleeuwse begraafplaats in Vlaanderen. De opgravingen onder leiding van de Vlaamse overheid duurden negen jaar. Er werden acht percelen opgegraven.

De gouden mantelspeld is het topstuk van de ‘Schat van Boechem’. Het sieraad, dat waarschijnlijk heeft toebehoord aan een vrouw, is ingelegd met een kostbare edelsteen: granaat. Vermoedelijk komt deze edelsteen uit India. Een gouden munt en een variatie aan kralen uit glaspasta en barnsteen liggen naast de mantelspeld in de vitrine, meteen bij binnenkomst van het museum. Die kralen zijn wellicht ooit deel geweest van een ketting. De grafvondsten die momenteel nog doel zijn van onderzoek worden later ook tentoongesteld in het museum.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.