Home > Kunst en Cultuur > Reciprocity Design Luik

Reciprocity Design Luik

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Wat kan design betekenen voor een duurzame samenleving? Welke nieuwe werkwijzen kunnen we toepassen in de zorg, maar ook in ons dagelijks leven, vandaag en morgen? Op deze en andere vragen biedt ‘Reciprocity’ deze en volgende maand zeker een antwoord.

Behalve in Luik en ‘designregio’ Kortrijk zullen ook in andere steden van de Euregio Maas-Rijn prototypes en strategieën te zien zijn. Reciprocity beperkt zich dit keer niet alleen tot de ‘Vurige Stede’.  Ook Aken, Eindhoven, Hasselt,  Heerlen en Maastricht komen aan bod. Hierdoor verlegt de Triënnale letterlijk grenzen.

   

De Triënnale, die te zien is tot en met 25 november, staat voor tentoonstellingen rond architectuur, installaties, kunst en ambacht, textiel, grafiek, meubilair en nog veel meer.  Dat alles op een scenografische manier gebracht op diverse locaties. Speciale aandacht is er voor ‘Showroom Limburg’,  die is ondergebracht in het ‘Musée d’Ansembourg’ . Hier biedt ‘Cube Design’ Kerkrade met 41 ontwerpen een actueel beeld van de creatieve sector in Nederlands-Limburg. De grensoverschrijdende trends zijn al dan niet in opdracht van bedrijven.

  

Het ‘Musée de la Vie Wallonne’ toont ontwerpen van studenten binnen het concept ‘The New (learning) Objects’. Aan deze tentoonstelling zijn prestigieuze prijzen verbonden.  Voor de Euregio Maas-Rijn ging de onderscheiding naar Emma Ribbens van de LUCAS Campus C-Mine Genk. Zij ontwierp het ‘Nomadlab’,  waar kinderen spelend en explorerend hun identiteit kunnen ontdekken. ,,Een project dat via Z33 Hasselt  loopt en nu in Turkije wordt verder gezet”, aldus Wim Buts (foto) van LUCA Genk. Het belangrijkste gedeelte van de Triënnale vindt plaats in museum  ‘La Boverie’ in Luik. Onder de noemer ‘Fragilitas’ is er eerst ‘Handle with Care’ worden zo’n zeventig objecten getoond die een kwetsbaarheid of handicap verlichten. Een tweede onderdeel is ‘Design for (every)one’. Het gaat hier om zowel de meest  eenvoudigst vormen van design als plakband en kabelbinders tot de meest geavanceerde, zoals de 3D-printen.  In het laatste onderdeel ‘Precarious Architecture & Design’ draait het om ethiek in relatie tot de samenleving.

   

Het zijn slechts enkele tips om de Triënnale te bezoeken, want parallel lopen er tal van tentoonstellingen in de stad. En alsof dat nog niet genoeg is gaat men ‘extra muros’ naar de MAHL-steden Maastricht, Aken en Hasselt. Er komt zelfs een heuse designertour, waarbij tal van designers in de euregio hun ateliers openen en hun werk (onder meer: mode, juwelen, meubelen, verlichting, interieur, street art) voorstellen.

Voor meer informatie: www.reciprocityliege.be

 

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen

 

____________

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu