Home > Kunst en Cultuur > Joep Leerssen over de Europese allure van Maastricht

Joep Leerssen over de Europese allure van Maastricht

De kwieke zestiger is met de trein uit Utrecht gekomen, een reis die hij o zo vaak maakt. Naar Maastricht, de stad waar hij van zijn derde tot vijftiende levensjaar opgroeide. Zijn functie aan de Universiteit Maastricht brengt hem met grote regelmaat deze kant op, maar ook zijn lidmaatschap van harmonie St. Cecilia Mheer, waar hij trouw re-gelmatig de repetitie bijwoont.

Ook al woont hij al decennia niet meer in het zuiden, aan zijn dialect – een mengeling van Maastrichts en de dorpen uit het Heuvelland – is dat niet te horen. De huidige woonplaats Utrecht is heel beredeneerd gekozen. „Vanwege m’n werk in Amsterdam moet ik in de buurt zitten. Mijn vrouw (prof. dr. Ann Rigney, red.) heeft hetzelfde beroep als ik, zij is literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht. In die zin zijn we een soort van tandem. Het is niet zo vanzelfsprekend om vanuit dit vak voor elk van ons een aanstelling in elkaars buurt te krijgen. En in Utrecht hebben wij nog de kans gekregen om een fatsoenlijk huis in de binnenstad te vinden. We vonden het ook belangrijk dat onze kinderen, dochter Anna (30) en zoon Paddy (28), in een stad opgroeiden als vaste plek, zonder speelbal te worden van de carrières van de ouders.”

VERDER LEZEN?

Je leest de volledige reportage nu in de nieuwste editie van CHAPEAU magazine. Bemachtig jouw exemplaar bij een van de verkooppunten of word Chapeau Club Member en ontvang CHAPEAU magazine zes keer per jaar thuis!

Encyclopedie

Joep Leerssen is zowel een hoog aangeschreven wetenschapper als een toegankelijke man. Hij opereert tussen academia en de harmoniezaal, tussen boeken en het Ierse platteland. Als winnaar van de Spinozapremie heeft hij de oorsprong van het Europees nationalisme middels een gigantische databank in kaart gebracht. Wie met hem in gesprek gaat, hoeft zelf niet veel te zeggen. Bij elke impuls of vraagstelling loopt hij als het ware af. Zijn woorden snijden niet alleen hout, ze zijn ook doorspekt met humor. Een lopende encyclopedie die nooit om een pakkende oneliner, wisecrack of doordachte visie verlegen zit.

Hij groeide op in de wijk St. Pieter in Maastricht. „Op zich vind je het jammer als je op je vijftiende naar een dorp moet verhuizen, omdat het dan lijkt alsof je alles en iedereen moet achterlaten. Maar dat bleek mee te vallen. Ik kon nog gewoon naar school in Maastricht en daar ook het contact met mijn vrienden houden. Daar kwam dan de nieuwe warmte in Mheer bij. Ik leerde al vroeg dat het niet ‘of-of’ is maar ‘en-en’. Je verbrandt geen schepen achter je als je verhuist. Er komen nieuwe ervaringen bij en die vormen je tot de persoon die je bent. Ik heb geleerd flexibel met mijn identiteit om te gaan. Heb nog enkele jaren in Toronto gewoond. Daar werd ik een halve Canadees. Je leerde er weer andere dingen.”….

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu