Chapeau Business 14-05
Connect Limburg lanceerde onlangs hun nieuwe platform www.limburgcrossborders.com/nl
Op dit platform stellen ze o.a. al hun unique crossborder partners in Limburg voor. In samenwerking met Connect Limburg en Aviso Communications produceerde Chapeau al de video’s waarin deze partners zich voorstellen.
De komende weken zullen we in onze rubriek Chapeau Business telkens een partner voorstellen, deze week is dat: Maastricht UMC+
Het academisch ziekenhuis Maastricht en de faculteit Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University vormen samen het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+). “Wij zijn anders dan een algemeen ziekenhuis omdat wij onderzoek combineren met de behandeling van patiënten”, verklaart Guy Peeters, voorzitter van de Raad van Bestuur. “De plus in onze naam staat voor ziektepreventie. Het is onze droom om in de toekomst mensen gezond te houden, in plaats van ze beter te maken”.
Guy vindt de ligging van Maastricht uniek in Nederland. “Limburg heeft 220 km grens, waarvan slechts 20 km met Nederland en maar liefst 200 met het buitenland. Het is dan ook logisch dat wij veel samenwerken met ziekenhuizen in Duitsland en België. Dat maakt ons uniek, ziekenhuizen in het Westen van Nederland hebben die mogelijkheid niet. Door onze grensligging kunnen wij beschikken over bijzondere kennis, specialisten en onderzoeksmogelijkheden uit omliggende landen.”
Samenwerking met Duitsland
De samenwerking met buurlanden uit zich op diverse vlakken. “Met Duitsland wisselen we bijvoorbeeld specialisten uit. Onze specialisten doen grote operaties in Aken en vice versa. Zo hoeft een patiënt niet weg uit zijn vertrouwde omgeving. Wij verplaatsen de artsen, niet de patiënten. Dat is voor een patiënt natuurlijk veel prettiger. Niet alleen omdat het niet fijn is om als je ziek bent te reizen, maar ook omdat er in het buitenland een andere cultuur heerst en met andere reglementen en statuten wordt gewerkt”, aldus Guy.
Kinder Intensive Care
Soms komen er ook Belgische patiënten naar het MUMC+als gevolg van samenwerkingsafspraken met het ziekenhuis Vesalius in Tongeren . “Dat zie je bijvoorbeeld op onze PICU-afdeling (Pediatric Intensive Care Unit )”, legt Guy uit. “Op deze afdeling worden kinderen opgenomen die extra veel medische of verpleegkundige zorg nodig hebben. Op onze PICU-afdeling zijn betere voorzieningen en specialisten voorhanden dan direct over de grens in België. Alles is afgestemd op het kind. Daarnaast is het beter voor het herstel van het kind als ze samen zijn met kinderen die in een vergelijkbare situatie zitten.”
Buitenlandse medewerkers
Er werken ruim 8000 medewerkers in het MUMC+, waarvan ruim 600 Belgische en Duitse artsen en verpleegkundigen . “Door onze ligging is het mogelijk dat deze ‘buitenlanders’ in Nederland werken. De reisafstand van thuis naar het werk is namelijk beperkt voor deze grenswerkers. De grens vormt voor hen geen belemmering. ” Waar bij medewerkers de reisafstand belangrijk is, is het dat niet bij onderzoekers. “Op het gebied van onderzoek zien we wereldwijd al helemaal geen grenzen. We werken samen met instituten in China, India, Duitsland, Engeland, the United States… En dat levert totaal geen problemen op”, besluit Guy zijn verhaal.