Acaleph ontwikkelt unieke trainingstruck voor Transavia
Acaleph opleiding, training en adviezen ontwikkelde een revolutionaire trainingsfaciliteit voor Transavia. Onder het label Airsafetytraining.com heeft Acaleph een unieke truck ontworpen en gebouwd waarmee luchtvaartpersoneel realistische trainingen kan volgen op locatie. Met écht vuur en inclusief een deurtrainer aan boord. Een primeur in de sector.
Vooruitstrevend in veiligheid, luidt de slogan van Acaleph Opleiding, Training en Adviezen. Dat zijn geen loze woorden, want het familiebedrijf uit Geleen laat opnieuw zien dat het voorop loopt als het om innovatie gaat. Voor Transavia ontwikkelde Acaleph met dochteronderneming airsafetytraining.com een truck waarin de luchtvaarmaatschappij haar personeel kan trainen. Handig, want zo hoeft Transavia-personeel niet meer naar een externe partij toe te reizen. Bovendien kan in de truck alles getraind worden dat relevant is in de luchtvaart: van brandoefeningen tot het openen en sluiten van deuren. Uniek in de wereld van de luchtvaart.
Vliegen
De truck bootst de omstandigheden van een Transavia-toestel na, met zelfs de groene kenmerkende stoelen. „Het enige wat ie niet kan is vliegen”, lacht Acaleph-directeur Joey Nijsten. Al twintig jaar geleden bouwde Wil Nijsten, vader van Joey en grondlegger van Acaleph, de eerste trainingstruck voor de luchtvaart. Maar de trainingsbehoefte van Transavia was zo groot, dat het met de bestaande truck niet zou lukken. Dus bouwde Acaleph een Transavia-truck. Te gebruiken door eigen instructeurs van Transavia en volledig toegesneden op de wensen van het luchtvaartbedrijf. „Transavia-personeel kwam binnen en zei meteen: ‘Dít is realistisch!’” vertelt Nijsten. „We zijn hier echt heel trots op, want dit is uniek in de wereld.”
Exact nagemaakt
Aan de buitenkant van de truck zie je niets bijzonders. Ja, er staat een Transavia-toestel op afgebeeld, maar verder is het ogenschijnlijk een gewone oplegger. Maar wie de oplegger betreedt, stapt in een andere wereld. Van binnen lijkt het in alles op een Boeing 737 van Transavia. „De galley (het gedeelte waar het eten wordt opgeslagen en bereid in een vliegtuig, red.), de afmetingen van de gangpaden, de cockpitdeur inclusief bedienpaneel, de crewstoelen en zelfs het toilet: we hebben alles exact nagemaakt.”
Vliegtuigdeur
„Transavia wilde een cabine waarin ze bijvoorbeeld blusoefeningen konden doen, maar ze wilden ook een cockpit erin en een mobiele deurtrainer”, vertelt Nijsten. „Dat laatste is nog nooit vertoond.” Een deurtrainer, voor wie niet thuis is in luchtvaartjargon, is een constructie waarmee personeel het openen en sluiten van een vliegtuigdeur kan nabootsen. En met name de zorgvuldig uit te voeren veiligheidsprocedure die daarbij hoort. In de regel is dit een losstaand device, maar Acaleph bouwde een echte vliegtuigdeur uit een 737 om tot trainingsmodule en voegde die toe aan de truck.
Echt vuur
Ook uniek is de mogelijkheid om personeel te trainen met echt vuur in zo’n realistische omgeving. Acaleph ontwikkelde dat jaren geleden in haar mobiele trainingsunits, maar in de luchtvaart is dat nieuw. „Personeel kan trainen met een oven die in brand vliegt, met het blussen van een brand op het toilet of in een prullenback of met een iPad die vlam vat.”
Duurzaam
Deze mock-up-trainer, zoals dat in het veiligheidswezen heet, is bovendien volledig duurzaam, vertelt Nijsten. „Alles wat er in de truck zit is gerecycled. Dat was een eis van Transavia, maar ik vind dat zelf ook een nobel streven. Alle spullen komen uit slooptoestellen of waren niet meer goedgekeurd om te gebruiken in de luchtvaart. De toiletten die in onze truck zitten stonden bij Transavia bijvoorbeeld stof te happen, maar wij konden ze nog gebruiken. Ook de stoelen hadden ze over en stonden op de nominatie om naar de sloop te gaan. Die hebben we een tweede leven kunnen bieden.”
Footprint
Maar bij het recyclen van materiaal stopt de duurzaamheid niet. „Het gebruik van een mobiele truck zorgt voor minder reisbewegingen voor het personeel van Transavia. Dat is handiger maar verkleint ook hun carbon footprint enorm. Bovendien draait alles op 220 volt, dus er zijn geen aggregaten nodig. Ook voor het blussen van brand aan boord hebben we een milieuvriendelijkere oplossing ontwikkeld, met aanzienlijk lagere co2-uitstoot, maar wel heel realistisch.”
Hofkamp 4, Geleen (NL) – acaleph.nl