Home > Kunst en Cultuur > Antiquarenbeurs brengt hommage aan Joost Swarte

Antiquarenbeurs brengt hommage aan Joost Swarte

Auteur: Maarten van Laarhoven

In het kader van de negende editie van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP), die traditioneel wordt gehouden tijdens het eerste TEFAF-weekend – dit jaar op 11, 12 en 13 maart – brengt MABP een hommage aan grafisch kunstenaar Joost Swarte.

De Haarlemse artiest geeft op vrijdag 4 maart (een week voor de opening van de boeken- en prentenbeurs) een lezing in de Jan van Eyck Academie met als titel ‘Cultuur en Techniek’. Op zaterdag 5 maart opent Swarte de expositie van zijn werk in Boekhandel Dominicanen. En op zondag 6 maart is hij met de journalist Paul van der Steen (onder meer NRC) ‘Wintergast’ in een ‘virtuele talkshow’ in het Pesthuyspodium.

Joost Swarte (1947) is als striptekenaar en als illustrator een van de bekendste en invloedrijkste in de Lage Landen. Als bedenker van het begrip de ‘klare lijn’ in de wereld van de cartoons wordt hij wel gezien als opvolger van de beroemde Hergé, de tekenaar van stripheld Kuifje. Internationaal geniet Swarte vooral grote bekendheid in Amerika, Spanje en België.

Js In Atelier

In 2007 werd zijn ontwerp voor de omslag van het blad de ‘New Yorker’: ‘Summer Reading’ bekroond met de prestigieuze ‘Award of Excellence’. In 2012 ontving hij in Nederland de  ‘Marten Toonder’ stripprijs.

In Nederland is Swarte, die in 1969 zijn studie internationaal ontwerper aan de Technische hogeschool in Eindhoven afbrak onder meer bekend door zijn ontwerpen voor postzegels. Swarte geldt in de cultuurwereld als een artistieke duizendpoot, die niet alleen op grafisch gebied excelleert, maar ook op het vlak van de architectuur. Zo maakte hij het ontwerp voor het theater de Toneelschuur in Haarlem (1995) en ontwikkelde hij het concept voor het Hergé Museum in de ‘aangelegde stad’ Louvain La Neuve, 20 kilometer ten zuidoosten van Brussel. (2009).

Swarte ontwierp verder tapijten voor het stadhuis in Haarlem, glas in loodramen voor sociale woningbouw in Amsterdam en het Paleis van Justitie in Arnhem. Hij maakte meubels, posters, logos en boeken.

De Maastricht Antiquarian Book & Print Fair wordt ook dit jaar weer gehouden in de Sint-Janskerk op het Vrijthof in Maastricht.  Vorig jaar trok de beurs, die volgens kenners is uitgegroeid tot de belangrijkste internationale antiquarenbeurs voor boeken en prenten in de Benelux een recordaantal bezoekers.

Js Modern Art

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu