Design leeft, ook in Limburg!
Sinds kort ben ik deel van het team Designday, een podium voor design in het zuiden van Nederland, in het bijzonder voor (eur)regionale en (inter)nationale ontwerpers, die zelf produceren. Op dit moment is het team al druk in de weer met de organisatie van de dertiende editie van dit evenement; Designday 2018, dat van 25 tot en met 27 mei plaatsvindt in Maastricht.
Als je er al eens bent geweest weet je dat je tijdens deze dagen meer kunt doen dan alleen design bekijken. Bezoekers van Designday kunnen rechtstreeks in gesprek met de ontwerper, die tevens ook de maker is. Daarnaast is er veel meer te beleven: er zijn lezingen, designveilingen en trendtours. Als verantwoordelijke voor het side program zal ik mij vooral bezighouden met de vraag hoe de invulling van het nevenprogramma de algehele boodschap kan versterken.
Wat misschien niet iedereen weet is dat het krachtige team van Design Day – voor de verandering – bijna geheel uit vrouwen bestaat. De dames hebben me met open armen verwelkomd, en ik ben meteen met ze mee op pad geweest. Om te beginnen afgelopen vrijdag, toen we de lancering van Wanderful.design bezochten in Hasselt. Dit nieuwe wegplatform belooft een informatie- en voorlichtingspunt te worden voor de Limburgse creatieve en commerciële designsector. Igor Philtjens, gedeputeerde van Cultuur, heeft samen met Christiaan Kastrop en Christophe De Schauvre van het bureau Comosie het initiatief genomen voor Wanderful. Nu een begin gemaakt is in Belgisch Limburg, denkt de organisatie al na over een uitbreiding in de rest van de Euregio. Om te beginnen wordt gekeken naar een mogelijke samenwerking met Designday.
Hoe meer verschillende initiatieven als deze elkaar zullen ontmoeten, des te sterker het design-netwerk in het zuiden zal worden. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat ik – als ontwerper die zich bewust in Maastricht heeft gevestigd – erg enthousiast word van dergelijke initiatieven. Het is niet alleen goed nieuws voor de ontwerpers, maar ook voor de liefhebbers van mooie, gepersonaliseerde kwaliteitsproducten.
Afgelopen zondag ging ik weer op pad met de leden van het team Designday. Dit keer naar de uitreiking van de Design Limburg Award, in het Cuypershuis in Roermond. De laatste keer dat ik het winnende team – Studio Forma Fantasma – zag, was tijdens mijn eindexamen aan de Design Academy. De leden van dit team waren namelijk mijn docenten aan de studierichting Man and Well Being. Mooi om ze dit keer, na al die tijd, op Limburgse bodem te kunnen feliciteren.
De nieuwe kunstprijs Limburg Design Award omvat een aankoop of opdracht ter waarde van € 7.000,-, uitgevoerd door het Cuypershuis in Roermond. De De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een actuele vormgever van interieur, die (inter)nationaal werkzaam is. Heel mooi om te zien dat er hiermee aandacht wordt geschonken aan een schaalgrootte die de grootte van het product overstijgt. Studio Sabine Marcelis won de Harrie Tillieprijs. Hiermee won zij € 1.000,- , die ze mag inzetten voor eigen talentontwikkeling.
De expositie, waar het werk van alle genomineerden te zien is, is nog tot en met 25 februari 2018 te bezoeken.