Home > Kunst en Cultuur > Tekening Jan Lievens een van de spectaculaire verhalen op TEFAF Maastricht

Tekening Jan Lievens een van de spectaculaire verhalen op TEFAF Maastricht

De New Yorkse kunsthandelaar Christopher Bischop had zijn première op TEFAF Maastricht niet beter kunnen bedenken. Hij presenteert een tekening van de Nederlandse kunstenaar Jan Lievens, met een afbeelding van de Nederlandse zeeheld maarten Harpterszoon Tromp. Lievens (1607-1674) werkte in zijn jonge jaren in Leiden nauw met Rembrandt van Rijn samen. Het werk is gemaakt in 1652, maar de laatste decennia in vergetelheid geraakt.

Totdat het recent opdook op een kleine kunstveiling in Massachusetts. De verkoper had niet echt een idee wat het voorstelde en vroeg er een kleine 300 dollar voor. Christopher Bischop speurt al jaren de markt af in de hoop nog iets bijzonders te ontdekken. ,,Ik zag de initialen van de kunstenaar en toen ging me een lampje branden. Ik ben er naar toe gevlogen en had meteen het gevoel dat het een echte Lievens was. Ik heb het meteen gekocht en verder onderzoek gedaan. Tja, dan blijkt het dit topwerk te zijn. Hiervoor vraag ik 1,4 miljoen Euro hier in Maastricht. Dit is de beste beurs voor oude meesters ter wereld. Er hebben zich al verschillende gegadigden gemeld, dus ik denk dat dit werk niet mee teruggaat naar Amerika.”

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.