Home > Kunst en Cultuur > Fashionclash 2018: De poedelnaakte waarheid

Fashionclash 2018: De poedelnaakte waarheid

Auteur: Yoëlle Smith

Blote billen, borsten en zoenende mannen.
Ook de tiende editie van Fashionclash liet niets aan de verbeelding over
. Over de top is voor vele designers een minimale maatstaaf. Ook was de uitvoering van een aantal ontwerpers totaal out of the box. Van moderne dansacts die een verhaal op spectaculaire wijze vertelde tot een prima ballerina die ons met haar elegantie liet zien hoe haar kleding als een shapeshifter reageerde op haar bewegingen. Artistiek was het zonder twijfel.

De creativiteit spatte ervan af toen MAFAD (Academie Beeldende Kunsten Maastricht) aftrapte met de eerste show. Uit al deze getalenteerde, jonge designers moesten wij de winnaar bepalen van de Chapeau Young Talent Award 2018. Dat was nog een best een klus aangezien elke designer met de eigenheid van zijn visie en stijl een afdruk achterliet op de catwalk. Zo maakte textielstudente Sam Schobbe gebruik van weelderige gewaden die perfect aansloten om het vrouwelijk silhouet en danste ze bij elke stap over de catwalk, terwijl Pia Walter juist een stoere show neerzette met sportieve details.

Op zijn Henny Huismans gezegd kan er maar één de winnaar zijn. Voor ons was dit Nathan Klein. Hij zette met zijn show ‘The first time he kissed a boy’ een statement neer voor de gay community, die hij vervolgens perfect doorvoerde in zijn exclusieve ontwerpen. Ondanks de taboedoorbrekende elementen, zoals het dragen van hakken en korsetten door mannen, kreeg hij het voor elkaar om een stoere mannencollectie neer te zetten. Dit is lastig realiseerbaar. Het maakt hem als designer uniek. Vooral omdat dit soort elementen gevaar lopen voor overkill en het seksualiteitenthema al snel alle aandacht van de gehele collectie kan wegnemen.

Nathans materiaalgebruik en gevoel voor combinaties laten vrouwelijkheid en mannelijkheid op een verbluffende manier samensmelten. Een mix&match climax werd bereikt. We zijn er dan ook van overtuigd dat we in de toekomst meer van Nathan gaan zien. Meer over deze designer lees je exclusief in de volgende editie van Chapeau.

Naast alle hysterische en extravagante uitvoeringen, waren er ook enkele designers die inspeelden op de minimalistische trend. Zo maakte MAFAD-student Nienke Creemers een tegengeluid met haar visie op de huidige fashionindustrie. En maakte een andere designer een statement door de lijn te vervagen tussen mannen en vrouwen #PinkorBlue.
Sustainable Fashion en MVO-denken wordt steeds belangrijker voor de modeliefhebber. Van een producerende en beleveniseconomie zijn we nu beland in een betekenisvolle economie. We vinden het belangrijk wat er met de mensen om ons heen gebeurt en waar onze kleding vandaan komt.

 

Na grote schandalen van verschillende modeketens zoals H&M en Primark kon ons geweten het niet aan dat kleine, donkere kinderhandjes onze kleding maakten onder erbarmelijke omstandigheden. Opmerkelijk, aangezien we al jaren stiekem weten hoe de vork in de steel zit. Maar op het moment dat celebs en influencers zich ermee gaan bemoeien en volledig overgaan op een vegan lifestyle; vinden wij ook dat het tijd wordt. Dat maakt ons homo sapiens sapiens toch een soort van kuddedieren? Hoe dan ook, ik dwaal af. Deze veganistische lifestyle gaat tegenwoordig verder dan het niet eten van dierlijke producten. Fashion kan namelijk ook vegan. High-end modemerk Stella McCartney onderscheidde zich al jaren als vegetarisch fashionbrand van alle andere hoogsegment merken. In haar collectie zal ze namelijk nooit leer, huid, bont of veren gebruiken. Het inspelen op ons schuldgevoel door alle wereldproblemen heeft gezorgd voor een booming business. We zijn tegenwoordig namelijk bereid om veel geld uit te geven aan het beste niet-leren tasje (dat heel erg op een wel-leren tasje lijkt). Dit allemaal omdat we ons zo minder schuldig voelen en het idee hebben dat we iets kunnen betekenen voor de wereld.
Chapeau aan de MAFAD studenten die hierop hebben ingespeeld. Want of het je daadwerkelijke visie is om de wereld te verbeteren of dat je nu gewoon een financieel meesterbrein bent; slim is het zeker!

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu