Home > Kunst en Cultuur > Een ideaal cadeautje uit een brochure

Een ideaal cadeautje uit een brochure

Auteur: Dyanne Sleijpen

Er hangt een bepaalde spanning in dit gebouw, een bepaalde verwachting, een ingehouden enthousiasme. Ik denk dat ‘magisch’ het juiste woord is. De magie van het theater. Wat vind ik dat toch steeds weer een heerlijk gevoel: een verlicht podium, een donkere zaal, een artiest met gezonde spanning, 700 ogen die naar hem kijken en hem stiekem vanaf het eerste moment beoordelen. Van klassiek tot pop, van oud tot jong, van zit- tot staconcerten. Alles is mogelijk! Ideaal dus om cadeau te doen voor bijvoorbeeld een verjaardag, voor Kerstmis of gewoon als verrassing. Geen spullen die na een tijdje waarschijnlijk toch weer weg wordt gegooid, maar een avond genieten.

Enkele weken geleden zei ik tegen enkele mensen: ‘Hier heb je de brochure van Parkstad Limburg Theaters, zoek maar iets uit wat je leuk vindt. Ik neem je mee’. Daar werd natuurlijk enthousiast op gereageerd. Vorige week bezocht ik het theater daardoor maar liefst twee keer. Twee heel verschillende voorstellingen, twee heel verschillende muziekstijlen, met twee heel verschillende mensen.

Dinsdag ging ik samen met mijn moeder naar de theatervoorstelling Amadeus. Bekroond met meerdere Tony- en Olivier Awards en geschreven door Peter Shaffer. Online zagen we de ene na de andere lovende recensie. Deze moesten we zien. ‘De voorstelling vertelt het verhaal over Wolfgang Amadeus Mozart. Als hij als jong onconventioneel kunstenaar aan het hof van de Keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten. Hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat hij de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God.’ Een verhaal over jaloezie, onmacht en wraak.

Behoorlijk onder de indruk liepen we na maar liefst drie uur de zaal uit. Die drie uur vlogen voorbij, door prachtige muziek van Mozart , gespeeld door een seniorenorkest en prachtig gezongen door sopraan Lucie Chartin en een 40-koppig koor. Maar het indrukwekkendst was het toneelspel van Mark Rietman als Salieri en Sander Plukaard in de rol van Mozart. Mark Rietman zet Salieri neer als eenzaamheid, treurige en vooral enge man. Sander Plukaard is daarentegen als Mozart een bewegelijke jonge heer, die irritant, charmant, onberekenbaar en altijd gedreven is. Een groot applaus voor deze twee indrukwekkende toneelspelers.

Zaterdag was het tijd voor iets heel anders. Samen met mijn vriend reden we richting Heerlen voor de ‘Voorwaartsch Clubshow’ van Rowwen Hèze om hun nieuwe album ‘Voorwaartsch!’ te presenteren. Na zeven jaar verzorgen de heren weer een staconcert in de LIMBURGzaal, waar een uur van tevoren al veel mensen gezellig met een biertje in hun hand hun plekje bezetten. Ik moet eerlijk bekennen, na de feestjes in de schuur in Mechelen waar we als tieners droog met de fiets naartoe reden en weer kletsnat van thuis kwamen, heb ik Rowwen Hèze niet meer gezien. Maar ja hoor, zoals verwacht lopen we twee uur later met twinkelende ogen naar buiten. Druk kletsend over de show waarvan we zojuist hebben genoten. Ze speelden naast nieuwe natuurlijk ook de grote hits. Wat nu de meeste indruk heeft gemaakt? Voor mij toch wel het meezingen van het ontzettend enthousiaste publiek. Dit bezorgden ons meerdere malen kippenvelmomentjes. Het nieuwe album bevat namelijk een aantal liedjes die ontzettend goed meegezongen kunnen worden.

Nagenietend van onze ervaring nemen we ons opnieuw voor niet meer zo lang te wachten met een nieuw theaterbezoek. Nu vier dagen later is dat goed gelukt want Wouter Hamel, de kindervoorstelling Peter Pan, de musical Annie en de Philharmonie Bocholtz staan al in mijn agenda. En ja… allemaal cadeautjes!

________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu