Home > Kunst en Cultuur > WMC Kerkrade 2017: het aftellen is begonnen

WMC Kerkrade 2017: het aftellen is begonnen

Inwoners en bezoekers van de gemeente Kerkrade worden er sinds vandaag op bijzondere wijze aan herinnerd dat de 18de editie van het befaamde Wereld Muziek Concours met rasse schreden nadert. Door een simpele blik te werpen op een speciale countdownklok die is aangebracht op de gevel naast het monumentale raadhuis, kunnen ze in één oogopslag bepalen hoelang ze nog geduld moeten hebben voordat het grote vierjaarlijkse feest, dat gehouden wordt van 6 tot en met 30 juli 2017, losbarst.

Het kleurrijke, in het oog springende uurwerk is vanmiddag op feestelijke wijze onthuld door burgemeester Jos Som. Dat gebeurde in het bijzijn van onder andere de directie van Hansen Dranken, de grootste onafhankelijke drankengroothandel in Nederland. Het in 1947 opgerichte bedrijf uit Linne is de eerste hoofdsponsor van WMC Kerkrade 2017, zo is officieel bekendgemaakt.

Maatschappelijke betrokkenheid

Hansen Dranken, dat vele honderden (horeca)bedrijven, verenigingen, instellingen en slijterijen door heel Nederland bedient, is in de Nederlandse drankenhandel een begrip. De onderneming, naar eigen zeggen ‘Limburgs meest complete drankenhandel’, is daarnaast gespecialiseerd in het organiseren van feesten en partijen en staat voorts bekend om haar grote maatschappelijke betrokkenheid. Deze komt onder meer tot uitdrukking door de ondersteuning van belangrijke culturele evenementen in de provincie Limburg, waaronder het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) en nu dus ook WMC Kerkrade.

Met Hansen Dranken heeft het WMC een hoofdsponsor van formaat aan zich weten te binden, zegt voorzitter Max Kousen. ,,Ik mag wel zeggen dat Hansen Dranken een heel prettig bedrijf is, waar wij als organisatie graag mee samenwerken. Het gaat om een familiebedrijf dat feilloos aanvoelt wat het WMC inhoudt en wat de vele medewerkers aan het evenement willen bereiken: de WMC-koorts aanwakkeren, beleving creëren en verbindingen leggen tussen cultuur (in ons geval de blaasmuziek) en samenleving.”

Evenement van de bevolking

De prominent aanwezige aftelklok die vanmiddag door burgemeester Som onthuld is – de officiële opmars naar het WMC is daarmee een feit – is volgens de organisatie bedoeld om de burgers en bezoekers van Kerkrade nog meer dan anders bij het evenement te betrekken. ,,We hopen op deze manier de bevolking nog meer mee te nemen in wat gerust mag worden beschouwd als hun evenement”, legt Kousen uit.

Het countdown-uurwerk vormt onderdeel van een grote banner (omvang drie bij tweeënhalve meter), met daarop in blauwe letters de tekst Start WMC 2017. Het aantal dagen en uren dat de stad en de regio nog scheidt van het vierjaarlijkse evenement dat over de hele wereld bekendheid geniet, heeft een rode kleur gekregen. De klok is ook een middel om het publiek vertrouwd te maken met de slogan van het WMC 2017: ‘Breathing the World’. In aanloop naar de eerste week van juli volgend jaar zullen op het grote bord geregeld nieuwe beelden worden vertoond, aldus de voorzitter.

Recordaantal inschrijvingen

Tijdens WMC Kerkrade 2017 zullen naar verwachting zo’n 18.000 muzikanten uit de hele wereld te gast zijn in de stad. Hoewel de officiële sluitingsdatum voor inschrijvingen pas over een kleine drie maanden sluit heeft de organisatie al 119 groepen mogen noteren, wat ook deze 18de editie van WMC weer tot het grootste muziekevenement in zijn soort maakt, aldus Max Kousen. ,,Mede door inschrijvingen uit landen als de Verenigde Staten, Canada, Colombia, China, Nieuw Zeeland en Singapore hebben zich reeds deelnemers aangemeld uit vijf continenten.”

Het WMC als grootste blaasmuziekfestival ter wereld en Kerkrade horen bij elkaar, aldus burgemeester Jos Som.  ,,Onze stad heeft er z`n bijnaam ‘Klankstad’ aan te danken”, memoreerde hij tijdens de onthulling. ,,Sinds 1954 zet WMC Kerkrade op de kaart en laten de stad en zijn bewoners de rest van de wereld zien hoe gastvrij het hier is. Zoals Parijs de Eiffeltoren heeft en London zijn Big Ben heeft Kerkrade het WMC.”

Feest van verbroedering

Het WMC laat zich het best omschrijven als ‘een mondiaal feest van verbroedering’, aldus Som. ,,Met gasten uit verre landen maar ook uit de directe omgeving. Het is een feest zonder grenzen waar iedereen dezelfde taal spreekt, de taal van muziek. Verder zijn de vele terrasjes, cafés en restaurants en het veelzijdige culturele en toeristische aanbod in onze stad zeker een bezoek waard.”

Bijzonder onderdeel van de voorbereidingen van de 18de editie van ‘het feest der verbroedering’ zijn de vier- of vijfdaagse dirigeercursussen, waarvoor toonaangevende specialisten verbonden aan het WMC de komende maanden afreizen naar diverse plekken over de hele wereld. Ze gaan onder meer naar Singapore, China en Colombia. In elke plaats nemen zij zo’n veertig jonge dirigenten in opleiding onder hun hoede. De beste twee dirigenten uit elk land worden uitgenodigd om volgend jaar op kosten van het WMC naar Kerkrade te komen, waar zij tijdens de International Conductors Contest (ICC) op muzikale wijze met elkaar de strijd aanbinden. De beste dirigent krijgt extra eer: hij (of zij) gaat met de ‘gouden dirigeerstok’ terug naar zijn vaderland.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.