Home > André Rieu > André Rieu-award voor Samuel Aguirre

André Rieu-award voor Samuel Aguirre

Auteur: Maarten van Laarhoven

Een wereldster die, na een toch wel vermoeiende lange reeks concerten op het Vrijthof in Maastricht, zijn eerste vakantiedag had opgeofferd om in de Rodahal aanwezig te kunnen zijn. En een apetrotse vader, die nog nooit eerder in het buitenland geweest was, maar speciaal uit Colombia was komen overvliegen. In de veronderstelling verkerend dat hij zijn zoon zou zien optreden in een Nederlands orkest. Ook hij werd ter plekke verrast.

Voor de 24-jarige Samuel Agustín Aguirre uit Medellín, hoboïst en dirigent het jeugdorkest bij de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden, maar dus ook voor zijn nietsvermoedende vader, was het maandag een speciale avond. De jonge muzikant, die in 2013 voor het eerst naar Limburg kwam in het kader van het WMC – en een jaar later al vloeiend Nederlands sprak – mocht uit handen van niemand minder dan André Rieu de eerste WMC André Rieu Young Talent Award in ontvangst nemen.

Dat gebeurde tijdens Latin America Meets Europe, het laatste concert in de reeks Young Generation-concerten van 2017. Rieu was naar Kerkrade gekomen als beschermheer van het Wereld Muziek Concours – een functie die hij sinds 2013 bekleedt – en reikte de award in die hoedanigheid uit.

Samuel Aguirre, student aan het conservatorium in Maastricht, kreeg de award vanwege zijn bijzondere muzikale talent. De 24-jarige Colombiaan, zo vertelde WMC-voorzitter Max Kousen voorafgaand aan de uitreiking, vond jaren geleden in een kast een oude hobo waar nauwelijks nog geluid uitkwam. Met behulp van een instructieboek dat bij het instrument lag, leerde hij zichzelf spelen. Dat hij zich sindsdien razendsnel ontwikkeld heeft – als hoboïst, maar ook als orkestleider – werd maandag meer dan duidelijk: nog voor de bekendmaking dat het Samuel Aguirre was die allereerste WMC André Rieu Young Talent Award gewonnen had, sprankelde hij als orkestleider bij de uitvoering van Siete Colores (Zeven Kleuren), een hedendaagse compositie van de eveneens uit Medellín afkomstige Victoriano de Valencia Rincón.

Fotografie: Chris Althuijzen

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu