Home > TEFAF > TEFAF restauratiefonds kiest voor werk Vincent van Gogh

TEFAF restauratiefonds kiest voor werk Vincent van Gogh

Het TEFAF Museum Restauratiefonds heeft het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam uitgekozen als begunstigde. Het fonds werd tien jaar geleden opgezet als een subsidieprogramma ter ondersteuning van het belangrijke werk van de internationale kunstwereld bij het behoud van artistiek en cultureel erfgoed. Deze keer wordt de restauratie ondersteund van het schilderij is De populierenlaan bij Nuenen (1885, olieverf op doek, 78 x 98 cm) van Vincent van Gogh.

Het is voor het allereerst en ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het TEFAF Museum Restauratiefonds dat een voor ondersteuning geselecteerd kunstwerk nog voorafgaand aan de restauratie wordt tentoongesteld op TEFAF Maastricht tijdens de gehele beurs. Er zal een speciale ruimte worden ingericht om dit schilderij van Van Gogh in de schijnwerpers te zetten. Later in de zomer wordt in Depot Museum Boijmans Van Beuningen begonnen met het restauratieproject. Bezoekers kunnen het restauratieproces daar op de voet volgen.

De populierenlaan bij Nuenen was het eerste schilderij dat, in 1903, in een openbare museumcollectie werd opgenomen. Het doek werd geschonken door 26 kunstminnende vrienden van het museum. Van Gogh schilderde het werk in 1885 in Nuenen en zou er in Parijs nog aanvullende penseelstreken op hebben aangebracht. Het neemt daarmee een belangrijke plaats in het oeuvre van de kunstenaar.

Na een periode van bijna 140 jaar moet het schilderij gerestaureerd worden. De verflagen zijn instabiel en dat wordt voor een deel veroorzaakt doordat Van Gogh het werk over een ander schilderij heen heeft geschilderd. Dat komt de hechting tussen de verflagen niet ten goede.

TEFAF-voorzitter Hidde van Seggelen, is blij met de keuze van het TEFAF Museum Restauratiefonds.

“Met het opzetten van het TEFAF Museum Restauratiefonds is een waardevolle investering gedaan in het behoud van belangrijke kunstwerken van over de hele wereld. De betrokkenheid van TEFAF bij academisch onderzoek en de wetenschap wordt hierdoor nog versterkt. Het is toepasselijk dat het fonds er in dit jubileumjaar voor heeft gekozen de restauratie van een Nederlands meesterwerk van een van ‘s werelds bekendste kunstenaars te ondersteunen en het daarmee te behouden voor toekomstige generaties bezoekers van Museum Boijmans Van Beuningen.”

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.