Home > Business > Pathé Maastricht klaar om 007 te ontvangen

Pathé Maastricht klaar om 007 te ontvangen

Auteur: Maarten van Laarhoven

Pathé Maastricht, de ultramoderne bioscoop in het volop in ontwikkeling zijnde stadsdeel Belvédère, heeft zijn eerste verwachtingen waargemaakt. Op 5 november – de dag dat de nieuwe James Bond-film Spectre in première gaat in Maastricht – gaan de acht zalen met in totaal bijna 1000 stoelen open voor het grote publiek. Ruimschoots voor de deadline die algemeen directeur Lauge Nielsen van Pathé Maastricht bij de officiële bouwstart in gedachten had. ,,Voor kerst 2015 staan we hier weer, met een kant-en-klare bioscoop”, zei hij op 15 oktober vorig jaar.

Pathé Maastricht ligt in de Boschstraat, aan de voorzijde van het monumentale Eiffelgebouw, pal op de plek waar vroeger de ovens van de Sphinx-fabrieken stonden. Het wordt volgens de gemeente en de bioscoopexploitant een van de top-uitgaansgelegenheden in het Sphinx-kwartier. De bioscoop ligt op slechts vijf minuten lopen van het centrum, is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en heeft ruime parkeergelegenheid.

Pathé Maastricht gaat een breed programma aan films vertonen. Van kinder- en familieproducties tot romantiek, actie, horror en films met diepgang. Daarnaast organiseert de nieuwe bioscoop evenementen waaronder Ladies Nights, Pathé Kleuterbios en 50Plus Bios. Daarnaast zullen in Pathé Maastricht (live) registraties te zien zijn van grote concerten en opera’s.

Bijzonder is dat twee van de acht zalen zijn voorzien van het revolutionaire geluidssysteem Dolby Atmos, waarbij bezoekers het geluid niet alleen overal om zich heen horen, maar zelfs kunnen voelen.

Directeur Nielsen liet eerder weten heel blij te zijn dat zijn bedrijf, met zo’n 47 procent de absolute marktleider in bioscoopland, terug is in Maastricht. In tegenstelling tot de plek waar Pathé tot voor kort zat, de Wilhelminasingel aan de rand van het Maastrichtse stadsdeel Wyck, kent de huidige plek veel groeimogelijkheden, denkt hij. In de nieuwe bioscoop kom wat hem betreft de nadruk te liggen op service en beleving, om zo aansluiting te vinden bij het bourgondische karakter van Maastricht en de euregio. 

De acht filmzalen liggen voor de helft onder de grond. De bezoeker wordt daarmee optimaal bediend, denkt Nielsen. ,,Je hoeft niet meer eerst naar de eerste etage te lopen om de zaal in te kunnen, je loopt zodra je via de modern entree binnen bent gewoon de zaal in.” 
  
Pathé gaat overigens samenwerken met UNU-Merit, de internationale afdeling van de Universiteit Maastricht, een van de andere gebruikers van het Sphinx-gebouw. De universiteit kan gebruik maken van de bioscoopzalen voor het geven van colleges en kan daardoor flink besparen, omdat ze geen eigen collegezaal meer nodig heeft. Deze mogelijkheid bestaat omdat de universiteit vooral in de ochtenduren behoefte heeft aan ruimte om colleges te geven. Tijdens deze uren worden de bioscoopzalen bijna niet gebruikt.

Overigens zal de landelijke première van de nieuwe James Bond-film Spectre iets eerder plaats vinden, namelijk 29 oktober.

 

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu