Kunst en Cultuur

Changemakers festival: een kijkje in de toekomst

Auteur: Runak Sharaf

Hoe gaat ons voedsel er in de toekomst uitzien? Wanneer gaan we naar mars? Hoe kunnen we gezond ouder worden? Zullen mensen met een dwarslaesie in de toekomst wellicht geen rolstoel meer nodig hebben? Op deze en vele andere toekomstgerichte vragen komt 12 en 13 oktober een antwoord tijdens de eerste editie van het Changemakers Festival in Kerkrade. Een festival dat georganiseerd wordt door Cube, Columbus en Continium.

Tijdens het festival ontdekken bezoekers actuele en vernieuwende ontwikkelingen die het verschil gaan maken. Het moet een jaarlijks terugkerend Euregionaal event worden. ,,We willen de bezoekers laten ervaren dat ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, design en innovatie invloed hebben op hun eigen leven en dat ze hierin hun eigen plek kunnen innemen. Men hoeft niet passief aan de zijlijn te blijven staan”, aldus Gène Bertrand, programme and development director van het museum. ,,Kennis van deze ontwikkelingen en projecten helpt bij het vormen van een mening en het nemen van beslissingen.”

Future for food en mobiliteit
Tijdens het festival is er op zaterdag een avondvullend 18+ programma met talkshows, lezingen én muzikale optredens. Special guest op deze avond is Dennis Storm, bekend van onder meer de tv-programma’s ‘3 op Reis’ en ‘Proefkonijnen’. Hij zal vertellen over zijn levensmotto: ‘thuis leven alsof je op reis bent; dat is de kunst van het minimalisme.’ Ook een talkshow op het gebied van voedselinnovatie staat op het programma, met onder meer directeur Saskia Goetgeluk van Brightlands en future food designer Chloé Rutzerveld.  En niet te vergeten de presentatie van het team MARCH van de TU Delft, dat een exoskelet ontwerpt voor mensen met een dwarslaesie, zodat deze mogelijk in de toekomst geen rolstoel meer nodig hebben en daardoor een betere kwaliteit van leven hebben.

Bertrand: ,,Het gaat om projecten en mensen waarvan we kunnen verwachten dat zij in de nabije toekomst een grote invloed zullen hebben op bijvoorbeeld ons leven, de manier hoe we werken en onze gezondheid.” Het belangrijkste uitgangspunt voor het kiezen van de onderwerpen voor deze editie is dat ze impact hebben op onze maatschappij, maar ook op het individu. ,,Uiteraard zijn dat niet alleen projecten uit de eigen provincie, maar zullen er ook ontwikkelingen uit andere delen van de wereld aan bod komen.”

Stikstofijsjes proeven en 3D geprinte gitaar
Ook voor jongeren is er genoeg te beleven. Op zondag is namelijk het gehele gezin welkom. Zo kun je testen of je ‘space-proof’ bent in een echte astronautentester en kun je stikstofijsjes proeven. De activiteiten voor de jeugd zijn gericht op het zelf experimenteren en ontdekken en dus meer populair wetenschappelijk. ,,We vinden het belangrijk dat de jeugd in een informele setting ervaart hoe innovatie en technologie hun dagelijkse leven beïnvloedt. En daar spelen we zoveel mogelijk op in”, legt Bertrand uit. En dat ervaren zit hem in alle zintuigen. Zo laat een gitarist horen hoe een 3D geprinte gitaar klinkt; een bijzonder exemplaar dat op Pinkpop 2019 door diverse internationale artiesten gesigneerd werd.  Verder kan jong en oud deelnemen aan de interactieve sessie ‘Vooruit naar Vroeger’. Tenslotte vertelt onder meer hoogleraar Anorganische Biomaterialen Pamela Habibovic over gezond ouder worden met regeneratieve geneeskunde, een project van het MUMC+.

Kijk vor het volledige programma op https://changemakers-festival.eu/

____________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Gerelateerd nieuws