Home > Kunst en Cultuur > Prestigieuze architectuurprijs voor Jo Coenen

Prestigieuze architectuurprijs voor Jo Coenen

Jury onder de indruk van zijn hele oeuvre

De Limburgse architect Jo Coenen heeft de prestigieuze ARC20 Oeuvre Award gewonnen.  De jury onder leiding van Thijs Asselbergs noemt Coenen een boegbeeld voor de sector, met een grote uitstraling in de architectuur en stedenbouw en met een forse bijdrage aan het  maatschappelijke, vakinhoudelijke en stedelijke debat.

Jo Coenen (1949) ontwierp de afgelopen veertig jaar tal van architectonische en stedenbouwkundige projecten.

Volgens de jury vormen deze projecten een breed en eigenzinnig oeuvre dat in de tijd is gegroeid en dat zich blijft ontwikkelen. Hij is een stedelijke architect pur sang die werkt van stadsontwerp tot architectonisch detail. In zijn portefeuille bevinden zich publieke gebouwen, stedelijke projecten en grote stedenbouwkundige plannen.

Zijn ontwerpen voor de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, het Nederlandse Architectuurinstituut in Rotterdam en de Vestedatoren in Eindhoven behoren tot de hoogtepunten in de Nederlandse architectuur van de afgelopen veertig jaar.

Met het ontwerp voor de Vaillantlaan in Den Haag, het Céramique terrein in Maastricht en het stadscentrum Leidsche Rijn Utrecht heeft hij het stedenbouwkundige ontwerp op stadsdeelniveau in Nederland en Europa op een hoger niveau getild.

Coenen is volgens de jury een architect die werkt vanuit de context en per plek steeds naar de beste oplossing streeft. In zijn werk keren elementen terug die afwisselend classicistisch zijn, modern aandoen of juist in de Nederlandse traditie lijken te passen. Steeds weer hebben de situatie, de opdrachtgever en de essentie van de opgave zijn volledige aandacht.

De jury typeert Coenen als een man van lange adem, een duurloper voor de stad, die opkomt voor de publieke zaak en niet snel of eigenlijk nooit opgeeft. Daarbij zoekt Coenen steeds de samenwerking op en weet hij solide en langdurige verbindingen te smeden tussen initiatiefnemers, ontwerpers, actoren en burgers.

Bovendien komt Coenen volgens de jury alle lof toe voor zijn niet aflatende inzet voor de professie en voor de ontwikkeling van jong talent. Zo was hij tussen 2000 en 2004 Rijksbouwmeester. In deze functie begeleidde hij tal van majeure projecten, waaronder de nieuwbouw van het RACM in Amersfoort, het hoofdgebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht en het Rijksmuseum van Amsterdam. Tevens werkte hij aan de sleutelprojecten van de zes grote stations in Nederland: Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Op 12 november 2020 wordt de ARC20 Oeuvre Award in Amsterdam overhandigd aan Jo Coenen.

In Bureau Europa  in zijn woonplaats Maastricht is tot 3 januari 2021 de tentoonstelling ‘Jo Coenen. 40 jaar werken in Europa’ te zien. Coenen neemt de bezoeker aan de hand van zijn praktijk mee in de wereld van de architectuur en presenteert zijn kijk op de praktijk van het ontwerpen, het ontwikkelen van visies voor steden en gebieden en het lesgeven aan nieuwe generaties.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu