Home > Kunst en Cultuur > Nieuw: Festival MAAS! met cultuurcamping op het Vrijthof

Nieuw: Festival MAAS! met cultuurcamping op het Vrijthof

Aan het eind van de zomer, als het festival seizoen plaats maakt voor het cultuurseizoen, vindt de uitgestelde eerste editie van Festival MAAS! plaats. Een vierdaags, stadsbreed, multidisciplinair festival met podia voor vrijwel alle sectoren – van kunst & cultuur tot sport en onderwijs, met Camping Kosmos als paradepaardje. ,,Een camping… óp het Vrijthof. Je kunt er helaas niet blijven slapen maar voor de rest kan alles. Er komen caravans, een spiegeltent, een danspodium, er komt een literatuurprogramma, er wordt gedebatteerd en het hoofdpodium wordt door de Muziekgieterij ingevuld met grote namen als 2manydjs, Goose en Karsu”, zegt Renske Thomas, projectmanager van gloednieuwe stadsbrede Festival MAAS!, waar het nieuwe Camping Kosmos deel van uitmaakt. ,,Voor vier dagen toveren we het Vrijthof om tot gateway naar het culturele universum. Iets heel anders dan we gewend zijn op het Vrijthof.”

Het overkoepelende Festival MAAS! komt in de plaats van het traditionele zomerevenement Het Parcours, dat bijna 25 jaar lang het begin van het culturele seizoen in Maastricht en omgeving inluidde. Professionele en amateurgezelschappen binnen de culturele sector gaven tijdens dat evenement, verspreid over podia in een groot deel van de Maastrichtse binnenstad, alvast een voorproefje voor het komende seizoen. Eind 2019 ontstond de behoefte aan een nieuw festival: culturele instellingen wilden iets nieuws, net als de organisatie. Eind 2020 kwam vanuit de gemeente kwam het idee voor een stadsbreed festival, wat het Parcours niet was.

Met dit alles in het achterhoofd bedacht de Stichting Cultura Mosae Festival MAAS!, in eerste instantie een post-covid bevrijdingsfestival voor het najaar van 2021. Helaas viel er in september 2021 uiteindelijk weinig bevrijding te vieren, waardoor het evenement werd opgeschoven naar het tweede weekend van september 2022.

De uitgestelde eerste editie betreft een vierdaags festival, met podia voor vrijwel alle sectoren – van kunst en cultuur tot sport en onderwijs. Nieuw is ook dat de hele stad Maastricht – inclusief de buitenwijken – bij het project betrokken wordt. Behalve cultuurgezelschappen, krijgen ook organisaties uit andere sectoren de kans om zich tijdens Festival MAAS! te presenteren.

Zo verzorgt Maastricht Sport activiteiten in het Stadspark en op Plein 1992, houden de ondernemers op de Kesselskade een Volksfestival en vindt in het Maastrichtse stadsdeel Wyck de jaarlijkse Wyck Vintage Fashion Market plaats. Ook op het Viegenplein, bij Buurttheater Mariaberg en in de wijk Pottenberg worden culturele voorstellingen en andere activiteiten georganiseerd. Horecaondernemers wordt gevraagd hun aanbod op straat of in foodtrucks aan te bieden.

Stichting Cultura Mosae is verantwoordelijk voor de organisatie en het samenbrengen van alle losse onderdelen, die veelal worden georganiseerd door ondernemers en stichtingen uit de stad.

Kortom: een bomvol programma, organisatie misschien wel iets té vol, maar dat is juist het idee! ,,Met het motto duik er ‘es in wil de organisatie je uitnodigen om je echt volledig over te geven aan, en te laten verrassen door, de diversiteit van het festival en de stad. Vier dagen verdwalen, bijna gegarandeerd dat je onderweg van alles tegenkomt dat je nog niet kende of waarvan je nog niet wist hoe leuk het was.”

festivalmaas.nl

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.