Home > TEFAF > Duurste werk op TEFAF ruim 50 miljoen 

Duurste werk op TEFAF ruim 50 miljoen 

Waarschijnlijk is het meest waardevolle kunstwerk op TEFAF Maastricht het schilderij ‘Murnau mit Kirch II’ van Wassily Kandinsky, ‘Murnau mit Kirch II’. Volgens handelaar Landau, die het werk op de beurs aanbiedt, ligt de vraagprijs ‘in ieder geval’ boven de 50 miljoen dollar.

Het doek wordt beschouwd als het meesterwerk van de Russisch-Franse schilder Kandinsky, dat hij in 1910 schilderde in het dorp Murnau in het Beieren in Duitsland. Aan het schilderij is nadien een bewogen geschiedenis komen te hangen.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw kwam de Joodse industrieel Siegbert Samuel Stern in bezit van het schilderij. Hij hing het in de dinerkamer in zijn villa in Babelsburg in Duitsland waar hij bekende wetenschappers en intellectuelen als Frans Kafka, Albert Einstein en Thomas Mann uitnodigde.

Bij zijn overlijden in 1935 was verzamelaar Stern in het bezit van maar liefst 144 kunstwerken. In 1937 ging het nazi-regime in Duitsland op jacht naar ‘gedegenereerde’ kunstenaars zoals Kandinsky, Picasso, Kirchner en Chagall. Een jaar later kwam het doek ‘Murnau mit Kirch II’ in nazi-bezit.

De weduwe van Stern vluchtte in 1939 met haar kinderen naar Amsterdam. Eind 1943 – begin 1944 werd Johanna Margarette Stern in Amsterdam door de nazi’s gevangen genomen en op de trein naar het strafkamp in Auschwitz-Birkenau gezet. Daar werd zij vermoord.

Na de oorlog kwam het schilderij in de kunsthandel terecht en in 1951 werd het verkocht aan het Eindhovense Van Abbemuseum, waar het zeventig jaar tot de collectie behoorde. Het museum betaalde er destijds het luttele bedrag van 11.000 gulden voor.

De nazaten van de familie Stern slaagden er via een uitgebreide procedure in 2022 in om het werk als rechtmatige eigenaar terug te krijgen. Daarna liet de familie het schilderij veilen, en werd Landau Fine Art de nieuwe eigenaar, die het nu aanbiedt op TEFAF Maastricht, voor een heel andere prijs.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

Lees nu

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.