Kunst en Cultuur

Framed: een kleurrijke Maastrichtse expositie van een kleurrijk kunstenaar

Een overzichtsexpositie bestaande uit alle werken die nog niet verkocht zijn, zowel recente als wat oudere sacilderijen. In het geval van de kunstenaar André Kok betekent dat een buitenkans, want zijn werk wordt doorgaans goed verkocht. Zaterdag 12 en zondag 13 december exposeert hij in galerie Artichoque Art aan de Brusselsestraat 51 in Maastricht. De tentoonstelling – die de titel Framed heef meegekregen is in verband met de coronamaatregelen op afspraak te bezoeken.

Zijn veelal ‘blonde’ werk – gemaakt aan de hand van voornamelijk lichte kleuren – maakte in de loop der tijd plaats voor werken waarin hij op overtuigende wijze. speelt met licht en donker, een techniek die in de schilderkunst ook wel bekend staat als clair-obscur. Het resultaat roept associaties op met het werk van grote meesters uit diverse stijlperiodes.

Dat sommige van zijn werken in de verte doen denken aan schilders als Vermeer en Van Gogh, is iets wat André Kok (Schaijk, 1961) vaker hoort. Desondanks hebben zijn schilderijen een eigen en zelfs eigentijdse stijl. ,,Dat mijn werk soms doet denken aan grote klassieke, komt denk ik voor een deel omdat ik vanuit mezelf werk. Ik ben een ambachtelijk ingesteld schilder, wellicht dat ik daardoor in het huidige kunstklimaat wat extra opval. Een aantal van mijn werken hebben ook een Frans-georiënteerde sfeer.”

Een prachtig voorbeeld van een eigentijds werk dat onvermijdelijk associaties oproept met lang vervlogen tijden is Meisje met de telefoon, waarop een beeldschone jonge vrouw te zien is. Gelet op haar gewaad zou ze zo uit de negentiende eeuw kunnen zijn gestapt.

De enige aanwijzing dat ze moderner is dan haar beeltenis doet vermoeden, is de mobiele telefoon die ze in haar hand heeft. ,,Dit soort schilderijen werd in vroeger tijden gemaakt om ongehuwde – vaak adellijke – dames een geschikte echtgenoot te helpen”, legt Kok uit. ,,Eigenlijk hadden ze zo’n beetje de functie die Tinder tegenwoordig heeft. Leuk om erbij te vermelden is dat deze dame aan het tinderen was op het moment dat ze voor mij poseerde. Het verklaart ook de ontspannen lach op haar gezicht.”

Helaas voor wie de ideale vrouw zoekt: Meisje met de telefoon niet meer beschikbaar. Het kleurrijke werk was binnen de kortste keren verkocht.

Het overgrote deel van Koks werk is figuratief. Desondanks heeft het een duidelijke spirituele kant. ,,Ik mediteer veel. Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis ben ik veel gaan wandelen in Maastricht. Dan werd ik steevast geraakt door de weerspiegeling van het licht in het water van de Maas, iets wat je kunt terugzien in sommige werken die hier hangen. Alleen in water dat stilstaat zie je de weerspiegeling. Als je zelf in stilstaand water kijkt, zie je een reflectie van jezelf.”

André Kok – behalve schilder ook professioneel violist – werd geboren in Brabant. In 1980 kwam naar Maastricht om te gaan studeren aan de kunstacademie. Na de academie volgde een roerige periode waarin hij een paar maanden in Italië een atelier heeft gehad. Maar Italië – hoe mooi ook – bleek uiteindelijk niet de plek waar hij gelukkig werd. Hij keerde terug naar Maastricht om er zich als kunstenaar te vestigen en heeft de stad nooit meer verlaten.

Zijn liefde voor Italië is echter nooit verdwenen. Zo is in de expositie het schilderij La sera (de avond) te zien, dat nog niet zo lang geleden werd voltooid. Een dreigende onweerslucht zorgt voor een mysterieus licht in het overwegend donkere schilderij.

Kok wandelt regelmatig in de Alpen en het Middellandse zeegebied, waar de basis is gelegd voor zijn liefde voor de natuur. Dit heeft geleid tot eens serie landschapsschilderijen, die worden gekenmerkt door heldere tonen en gemengde penseelstreken. Een voorbeeld daarvan is het schilderij Rotes Wald waarin rode en groene kleurtinten elkaar afwisselen.

De expositie in samenwerking met Artichoque Art toont echter ook schilderijen uit zijn naaste omgeving. Vanaf de Wilhelminabrug in Maastricht doemt een schip op dat nauwelijks is te onderscheiden van het donkere rivierwater. Sandship crossing Maastricht, met motieven van de weerspiegeling van licht in het water. Ook schilderde hij Classic, een muziekcafé in Valkenburg waar hij als professioneel violist vaak komt om te musiceren.

Het werk van André Kok is duidelijk anders dan het werk van de meeste andere kunstenaars die aan galerie Artichoque Art verbonden zijn. ,,Het laat zien dat wij diversiteit van kunst heel belangrijk vinden”, zegt mede-eigenaar Erik Stroink. ,,Daarnaast heeft het werk van André een duidelijke link met de stad Maastricht, een uitgangpunt dat voor ons als jonge galerie erg belangrijk is.”

In verband met Covid-19 kunnen er maar een beperkt aantal mensen worden toegelaten. Er wordt gewerkt met tijdsloten. Gelieve van tevoren aan te geven wanneer je graag wilt komen via info@artichoque.nl .

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Gerelateerd nieuws