Home > Kunst en Cultuur > Fotomuseum aan het Vrijthof eert overlevenden Holocaust

Fotomuseum aan het Vrijthof eert overlevenden Holocaust

Het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht heeft met de ingetogen ceremonie de expositie Survivors – Face of life after the Holocaust  geopend. De internationaal bekende fotograaf Martin Schoeller, geboren in Duitsland en woonachtig in New York, heeft 75 Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog gefotografeerd in Jeruzalem. Het zijn zeer indringende portretten geworden die volgens Schoeller niet alleen het verleden vertellen, maar ons ook waarschuwen dat we antisemitisme moeten blijven bestrijden.

Schoeller was zelf voor het eerst in Maastricht en verbaasde zich over het internationale karakter. „Ik heb hier op straat al zoveel verschillende talen gehoord, heerlijk.” Een van de overlevenden was speciaal uit Israël overgevlogen om bij de opening aanwezig te zijn. „We kunnen de boodschap niet vaak genoeg uitdragen dat verdraagzaamheid het moet winnen van haat”, zei Maurice Glück die in Brussel als kind was ondergedoken.

Minister Grapperhaus van justitie kwam speciaal uit Den Haag om erbij te zijn. „Ik maak me zeker zorgen over het antisemitisme dat nog steeds opduikt, net als alle andere vormen van discriminatie. Ik zal er vanuit mijn vezels alles aan doen om dat tegen te gaan.”

Foto: Martin Glück (l) en fotograaf Martin Schoeller met in hun midden de curator van de expositie Anke Degenhard.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu