Home > Kunst en Cultuur > Stemfestival Vocallis onttrekt Čiurlionis aan de vergetelheid

Stemfestival Vocallis onttrekt Čiurlionis aan de vergetelheid

Vijftig concerten en masterclasses op maar liefst veertig locaties in Zuid-Limburg met ook enkele optredens in België en Duitsland. Stemfestival Vocallis, dat dit jaar voor de tiende keer gehouden wordt, pakt van 22 oktober tot en met 7 november uit met een groots programma.

Zoals de naam al enigszins verklapt staat tijdens Stemfestival Vocallis de stem centraal, maar dan wel in de breedste zin van het woord: er wordt gezongen, maar er zijn ook verhalen, gedichten en cabaretvoorstellingen. Het muziekprogramma is hoofdzakelijk klassiek van aard. Maar ook singer-songwriters en jazz-musici maken hun opwachting.

Het thema dit jaar is ‘liefde’. Er worden grote spotlights gezet op de componisten Čiurlionis, Zemlinsky, Diepenbrock en de Limburgse troubadour Harry Bordon, die honderd jaar geleden werd geboren.

Het eerste weekend staat in het teken van de vooraanstaande Litouwse schilder-componist Mikalojus Konstantina Čiurlionis, voor wie een hoofdrol in het programma is weggelegd. ,,In Nederland kent vrijwel niemand hem, maar in zijn eigen land is hij een nationale held”, vertelt artistiek directeur Geluk terwijl hij door een boek met schilderijen van de in 1911 overleden kunstenaar bladert. ,,Toen ik zijn werk voor het
eerst zag, werd ik terstond geraakt.”

In 2019 reisde hij persoonlijk naar Litouwen om een samenwerking van de grond te krijgen met musici en diverse instanties. Met als resultaat dat pianist Rokas Zubovas, de achterkleinzoon van Čiurlionis naar Limburg komt om – in aanwezigheid van onder andere de Litouwse ambassadeur – te vertellen over het werk zijn overgrootvader. ,,Daarmee zijn we weer een stukje internationaler geworden.”

De achterkleinzoon van Čiurlionis, brengt samen met zijn vrouw, pianiste Sonata Deveikyté-Zuboviené, een eerbetoon aan zijn overgrootvader in een programma met muziek, foto’s en verhalen. Een dag later wordt Letters to Sofija vertoond. In deze biografische speelfilm over het leven van Čiurlionis speelt Zubovas de rol van zijn overgrootvader. De Koninklijke Harmonie van Thorn brengt in Theater Kerkrade het symfonisch gedicht In het woud van Čiurlionis.

Čiurlionis wordt door velen beschouwd als een van de eerste abstracte schilders. ,,Als componist was hij traditioneler, hoewel je hem in de loop der jaren hoort opschuiven richting de moderne muziek.”

Ook Leo Samama, als adviseur betrokken bij het festival, reisde af naar het land en de leefwereld van Čiurlionis. ,,Hij schreef zo’n 300 composities, de meeste voor piano, maar ook enkele prachtige kamermuziek- en orkestwerken. Wat zijn muziek kenmerkt is een sterk ‘natuurbeleven’, in dat opzicht is hij een typische fin de siècle-componist. Zijn muziek klinkt veelal sprookjesachtig, wat goed aansluit bij zijn minstens zo sprookjesachtige schilderijen. Luister maar eens naar In het woud en De zee. Zo’n dertig jaar geleden was er een korte opleving, tegenwoordig wordt zijn werk in Nederland nauwelijks gespeeld. Orkesten en musici lijken het avontuur steeds meer te schuwen. Doodzonde.”

Festival Vocallis | 22 okt t/m 7 nov | festivalvocallis.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.