Home > Kunst en Cultuur > The Great Gatsby: onderhoudend en soms briljant

The Great Gatsby: onderhoudend en soms briljant

Een van de invloedrijkste en beroemdste meesterwerken uit de wereldliteratuur teruggebracht tot een onderhoudende toneelbewerking van bijna twee uur. Zij het met hier en daar een opmerkelijk theatraal momentje, dat zorgt voor een lach. Om de aandacht niet te laten verslappen, maar vast en zeker ook omdat een podium in een schouwburg nu eenmaal zijn beperkingen kent wanneer het gaat om een vrij ingewikkeld verhaal dat zich afspeelt op diverse locaties.

Hoe dan ook: Toneelgroep Maastricht heeft met haar nieuwe bewerking van The Great Gatsby, naar de bijna honderd oude roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald, een spannende productie neergezet die van de eerste tot de laatste minuut de aandacht vasthoudt. Zoals ook bleek uit uit de enthousiaste reacties van het publiek na afloop van de Nederlandse première zaterdagavond in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Om deze video te kunnen bekijken moet je de statistieken, marketing cookies accepteren.

Het stuk, dat speelt aan het begin van de drooglegging in de Verenigde Staten en daardoor uiteraard met de nodige drank is overgoten, is gebaseerd op een vertelling die de tand des tijds op wonderbaarlijke wijze heeft weten te doorstaan. Het snijdt universele thema’s aan die zelfs nu – bijna op de kop af een eeuw later – nog verrassend actueel zijn. Dat vond ook een enthousiast groepje jonge toneelliefhebbers dat het tot zijn taak rekent Toneelgroep Maastricht kritisch te volgen en de voorstelling warm aanbeveelt bij leeftijdsgenoten. Niet voor niets wordt het theaterstuk gespeeld door een goeddeels jonge cast, die het tijdloze liefdesverhaal overtuigend en gepassioneerd weet te neer te zetten, wat op sommige momenten een briljante scène oplevert. Neem het fatale auto-ongeluk dat tegen de tijd dat het stuk zijn einde nadert voor een siddering door de zaal zorgt.

The Great Gatsby – in een regie van artistiek leider Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht en met Jeroen van Koningsbrugge in de rol van de geheimzinnige, schatrijke oorlogsveteraan Jay Gatsby – is tot 1 juni te zien in tientallen theaters in Nederland en België.

In Limburg zijn voorstellingen in Venlo (28 maart), Hasselt (31 maart), Kerkrade (2 en 3 april), Sittard (10 en 11 april), Weert (15 april), Maastricht (19 mei) en Heerlen (31 mei en 1 juni). Tickets voor de Limburgse voorstellingen kunnen worden gereserveerd via thegreatgatsbyinlimburg.nl

 

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu