Home > Kunst en Cultuur > Rooney Mara

Rooney Mara

Auteur: Jo Cortenraedt

In deze periode draait de film Carol in onze bioscopen met in de hoofdrol onder meer de gevierde Cate Blanchett. Maar het  was haar tegenspeelster Rooney Mara die er in Cannes met de Gouden Palm voor beste actrice vandoor ging. Zij toonde zich daar bescheiden tegenover haar beroemde tegenspeelster, nauwelijks beseffend dat ze nu zelf ook in de eredivisie is beland. 

Naast de nadrukkelijk aanwezige Cate Blanchett maakt Rooney Mara bijna een verlegen indruk bij de ontmoeting met de pers in Cannes. Maar als ze eenmaal aan het woord is, dan kiest ze haar woorden zorgvuldig maar zonder aarzeling.

De film  ‘Carol’ is voor beide actrices enigszins een waagstuk. Immers, in de film die zich afspeelt in de jaren vijftig in Amerika, groeit er een seksuele relatie tussen de getrouwde Carol Aird (Blanchett) en de twintig jaar jongere Therese Belivet (Mara). Zeker in die tijd in het conservatieve Amerika een zeer moeilijke situatie die zorgt voor talrijke complexe momenten. Niettemin kent de film zowaar een happy ending.  

Dankzij de ijzersterke vertolking door beide actrices (‘outstanding performance’, schreef The Hollywood Reporter), is het een heel geloofwaardig verhaal. Maar of beide actrices in het wat dat betreft niet zo heel vooruitstrevend Hollywood er geen risico mee nemen, zo is de vraag. „Nee, ik heb geen ervaring met een lesbische relatie, maar ik heb niet getwijfeld over deze rol”, zegt Cate Blanchett. „Het script was goed, de intenties van regisseur Todd Haynes evenzeer. Alleen al het feit dat homoseksualiteit in veel landen door de staat verboden is, vormt een reden om juist zo’n thema in een film op te pakken. Zo kun je het misschien in sommige van die landen bespreekbaar maken. Het gaat mij erom dat iedereen recht heeft op zijn of haar eigen intimiteit. ”

Zowel Blanchett als ook Mara vonden de naaktscènes met elkaar niet vreemd. „Het gebeurde netjes”, zegt Mara, „en je moet de relatie tastbaar maken.”

Haar carrière is gezien haar leeftijd (30) nog een stuk korter dan die van Cate Blanchett, maar niettemin zit de vaart er goed in. Opgegroeid in Bedford en kennelijk in een filmisch klimaat, want haar zus Kate Mara is ook actrice. Voor haar rol in ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ kreeg ze een Oscar-nominatie. Elk jaar speelt ze in een of meerdere grote films, dit jaar naast ‘Carol’ ook in de film ‘Pan’.

Rooney Mara 2012 5

 

„Het acteren heeft er altijd wel een beetje ingezeten. Althans, op mijn derde heb ik tijdens Halloween kennelijk al een hele act opgevoerd. Toen ik op een gegeven moment professional werd, kreeg ik wel eens te horen dat ik een mysterieuze uitstraling had. Och ja, dat zijn van die statements. Ik denk dat je vrij snel aan mijn gezicht kunt zien wat ik van iets vind. Het is wel zo dat ik bij interviews niet zo ruimhartig ben. Ik blijf niet aan één stuk praten. Er moeten me wel eens woorden uit de mond worden getrokken. Niet dat ik introvert ben, maar kennelijk heb ik van nature niet de behoefte om meteen uit te pakken.”

Daarin verschilt ze nogal met tegenspeelster Cate Blanchett die gemakkelijk praat en vlijmscherpe humor in haar antwoorden legt.

„Ik begrijp wel dat interviews en promotie bij mijn vak horen”, zegt Rooney Mara, „maar ik zie het niet als mijn hoofdtaak. Mijn vak is acteren en dat doe ik zo serieus mogelijk. Ik ga er helemaal in op. Voor elke rol lees ik heel veel, ik wil gewoon dat mijn rol goed uit de verf komt. Ik zou er niet tegen kunnen dat een bepaalde rol niet honderd procent zou worden ingevuld door mij, puur vanwege een minder goede voorbereiding. Dat wil ik uitsluiten.”

Naar haar idee is het ook niet zo interessant voor mensen om van alles over haar persoonlijk te weten. „Dat zegt niets over hoe ik mijn rol speel. Maar vooruit, ik wil wel verklappen dat ik een merkwaardige gewoonte heb om, als ik tijd heb, naar te koop staande huizen ga kijken, puur uit nieuwsgierigheid. Niet om te gluren, maar puur om te ontdekken waar ik nou eigenlijk van hou, als het om wonen ga. Maar eigenlijk weet ik dan al van tevoren dat het dit toch niet gaat worden. En toch ga ik. Gek hè?”

De komende jaren wil Mara vooral op het witte doek actief zijn, al is een degelijke televisieserie ook niet onbespreekbaar. Dat deed ze in het verleden ook wel al. „En nee, de producenten die nog een script hebben liggen over een lesbische relatie, hoeven voorlopig niet bij me aan te kloppen. Ik heb dit met overtuiging gedaan, maar je moet zorgen dat het niet een etiket wordt. Maar belangrijk was het wel om te doen. Het zal nog lang duren voordat homoseksualiteit geen gespreksonderwerp meer is omdat het volledig geaccepteerd is. Misschien dat ‘Carol’ een heel klein beetje geholpen heeft.”

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.