Kunst en Cultuur|TEFAF

TEFAF 2018 – Alle informatie over de kunstbeurs in het MECC

tekst Jo Cortenraedt

Van 8 t/m 18 maart wordt in MECC Maastricht de 31e editie van de kunstbeurs TEFAF gehouden. Deze wordt gezien als de belangrijkste kunstbeurs ter wereld. Zo’n 270 handelaren uit zo’n 20 landen komen dan naar de Limburgse hoofdstad en brengen hun beste stukken mee. De beurs trekt de laatste jaren zo’n 75.000 bezoekers, van wie de helft uit het buitenland komt. Niet alleen uit Europa, maar ook uit Amerika en Azië bijvoorbeeld.

Vorig jaar gaf de MECC-organisatie nog een groot feest voor de deelnemers aan TEFAF vanwege de 30e editie. Dat kwam psychologisch goed moment, omdat sommige handelaren oren kregen naar de verlokkingen van andere Europese steden om daar naartoe te verhuizen.

Nieuwe verbintenis 

Dankzij krachtdadig optreden van de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht heeft het MECC afgelopen december een nieuw contract met TEFAF kunnen afsluiten voor maar liefst 10 jaar. Daarmee is er voorlopig rust en kan de focus helemaal liggen op het nog beter faciliteren van dit wereldevenement. In het contract is onder meer afgesproken dat de beursorganisatie permanent de beschikking krijgt over het gebouw De Hoofdwacht op het Vrijthof in Maastricht, voor onder meer exposities en ontvangsten. Ook wordt er een speciale TEFAF Academy opgericht voor kunstonderwijs. En vanaf 2019 zal er een dagelijkse lijndienstverbinding komen vanaf Maastricht Aachen Airport naar een West-Europese internationale ‘hub’,  zodat Maastricht vanuit heel de wereld bereikbaar is.

Ontstaan van de TEFAF

TEFAF is ontstaan uit een combinatie van de kunstbeurs Pictura, die in 1975 in de Eurohal in Maastricht werd gehouden, en de Antiquairs International, die wisselend in Valkenburg en Maastricht werd gehouden. De organisatoren kozen destijds voor Zuid-Limburg vanwege de internationale kansen, in het hart van Europa. Dat bleek een juiste visie, want in de jaren is TEFAF gegroeid tot het topniveau waar de beurs nu op zit. Het beste dat momenteel op de markt is op het gebied van oude meesters, antiek, design, modern, oude kunst, haute joaillerie en papier, is in Maastricht te zien en te koop.

Sinds 2016 organiseert TEFAF ook twee kleinere beurzen in New York, in het voor- en het najaar, maar de ‘moederbeurs’  blijft in Maastricht. De komende editie van TEFAF krijgt voor het eerst een andere opzet van de zogeheten preview. Dat is de opening voor genodigden. Met zo’n 10.000 gasten uit heel de wereld was deze preview uitgenodigd tot hét internationale society-evenement van Nederland.  Maar de kunsthandelaren vonden het te druk worden, waardoor er te weinig tijd was voor de verkoop.

Openingstijden en tickets TEFAF

Nu zal er op donderdag 8 maart een zogeheten ‘early access’ worden gehouden voor 5.000 genodigden. De dag erna, op vrijdag, is er dan de ‘preview’ voor circa 7.000 genodigden. Pas op zaterdag 10 maart gaat de beurs dan open voor het publiek. Tickets voor het evenement zijn eenvoudig te bestellen op hun site. Een ticket voor de TEFAF in 2018 bedraagt €40,- voor volwassenen. De beurs is dagelijks geopend van 11.00-19.00 en sluit op de slotdag (zondag 18 maart) om 18.00.

Bekijk alle gerelateerde artikelen op speciale TEFAF-pagina.

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws