Kunst en Cultuur

Klein feestje ter ere van staatsbezoek van 300 jaar geleden

tekst Maarten van Laarhoven

De inwoners van Maastricht moeten er, te midden van het feestgedruis die dag, bijkans tureluurs van geworden zijn. Rond de tijd dat tsaar Peter de Grote op 27 juli 1717 arriveerde in de stad, werd hij verwelkomd met maar liefst 300 saluutschoten uit kanonnen. Toen hij een dag later met de toenmalige gouverneur van de stad Maastricht, Daniël Wolf baron van Dopff (de stichter van Château Neercanne), de Sint-Pietersberg beklom om daar het enkele jaren eerder gebouwde fort te gaan bewonderen, waren de vreugdeschoten nog altijd niet verstomd: opnieuw had de artillerie een aanleiding gevonden om zich van zijn beste kant te laten zien.

Het was slechts een van de vele historische anekdotes rond het bliksembezoek die gisteren de revue passeerden tijdens een bijeenkomst in La Bonbonnière in Maastricht. In het feestcomplex (waar ook het Russische consulaat gevestigd is) werd uitgebreid stilgestaan bij het spraakmakende tweedaagse bezoek van tsaar Peter de Grote van Rusland, gisteren op de kop af driehonderd jaar geleden.

In het kader van het bijzondere jubileum nam Constantijn van Vloten (honorair consul van de Russische Federatie in Nederland), enige tijd geleden het initiatief voor plaatsing van een plaquette dat herinnert aan het bezoek. Zijn bedrijf, Van Vloten Catering, exploiteert al 25 jaar de restaurants van de grote paleizen in Sint Petersburg.

Aleksander Vasilevich Shulgin, ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland woonde de bijeenkomst bij. Samen met gouverneur Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake onthulde hij even later de herdenkingsplaquette die is ontworpen door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov. Het werk, voorstellende het ‘officiële’ dodenmasker van de tsaar tegen een achtergrond van een Russisch paleis, heeft een plek gekregen aan de gevel van een pand in Achter het Vleeshuis, aan de achterkant van de Bijenkorf. Dat is ongeveer op de plek waar de tsaar 300 jaar geleden de nacht doorbracht. Of hij te midden van de feestende Maastrichtenaren de slaap heeft kunnen vatten is onbekend.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws