Home > Kunst en Cultuur > Antica Namur, kunstbeurs met interessante prijzen

Antica Namur, kunstbeurs met interessante prijzen

Auteur: Jo Cortenraedt

Dit weekend gaat de kunstbeurs Antica Namur open voor het publiek. Alweer de 43e editie van een beurs met een heel eigen karakter.

Chapeau was bij de opening voor genodigden en ontdekte dat het rondom het Expo-gebouw behoorlijk zoeken is naar een parkeerplek. Een parkeergarage ontbreekt er. Wat dat betreft zijn de voorzieningen hier niet bij de tijd.

De entree van de beurs doet zeker niet denken aan TEFAF Maastricht, waar je in een zee van ruimte en bloemen meteen een ‘koninklijk’ gevoel krijgt. In Namen is het allemaal een stuk compacter en soberder. Het gaat er allemaal wat eenvoudiger, bijna nonchalant aan toe. Maar dat heeft ook z’n charmes.

Op de druk bezochte openingsavond zagen we nog veel Waalse ‘chic’, goed gekleed, charmant in de omgang, en steevast met een glas champagne in de hand. Het goede leven is aan de gegoede burgerij van Wallonië nooit voorbij gegaan, al doet het imago wel eens anders vermoeden.

Om deze video te kunnen bekijken moet je de statistics, marketing cookies accepteren.

Met 130 standhouders is de beurs bijna de helft zo groot als TEFAF. Het zijn vooral kunsthandelaren uit België, aangevuld met galeries uit Frankrijk, en sommige uit Duitsland, Zwitserland en Luxemburg. Wel een beetje internationaal, maar zeker niet wereldwijd. Dat merk je ook aan het publiek, vooral Walen en toch ook heel veel Vlamingen. Engels en andere talen hoor je bijna niet.

 

Het is er wel Belgisch gezellig met een ongedwongen sfeer en veel ontmoetingen. Er staan enkele kunsthandelaren die we ook kennen van TEFAF, zoals de gerenommeerde Luikse antiquair Albert Vandervelden, die vele jaren in Maastricht heeft gestaan. Maar voor het merendeel gaat het om galeries die qua prestige en prijsstelling onder dat niveau zitten. Dat heeft ook z’n voordelen. Wie op zoek is naar een mooi stuk antiek of een oude meester, die vindt hier interessante ‘instapprijzen’.  Voor nog geen tien mille kun je op Antica Namur al een heel mooi schilderij kopen bijvoorbeeld. Werken van Van Gogh kom je hier niet tegen. Stukken van 10 miljoen euro’s, die zul je in Namen niet vinden. Maar voor de liefhebbers is er niettemin een mooi en breed aanbod.  

De moderne kunst is op deze beurs nauwelijks vertegenwoordigd, al combineert Vandervelden tegenwoordig deze stroming wel in z’n stand met indrukwekkend Luiks antiek.

Porselein en zilverwerk is er volop. Soms nogal op een manier uitgestald die je eerder op een brocante zou verwachten. Een beetje veel, een beetje vol, waardoor de stukken niet altijd als uniek worden gepresenteerd. Maar voor de doelbewuste verzamelaar die bereid is om op speurtocht te gaan, zijn er interessante trouvailles te vinden.

Komt bij dat zowel de entreeprijs (€ 21.50) als de prijzen voor drank en eten alleszins vriendelijk zijn.

De beurs duurt nog tot en met zondag 17 november en is een aanrader voor de kunstliefhebber. Tip: let goed op de borden bij het parkeren, om de ervaring van de Chapeau-equipe te voorkomen, die de auto weg getakeld zag worden. Maar ook dat kwam uiteindelijk weer goed.  

_________________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu